Rode Kruis teleurgesteld na kritiek op stickerverkoop

Maxime Petit
Professor fiscaal recht Michel Maus heeft de Vlaming deze ochtend afgeraden om nog een sticker van het Rode Kruis te kopen, omdat het vanuit fiscaal oogpunt niet interessant is. In zijn column op Radio 1 omschrijft Maus de vrijwilligers die stickers verkopen als ‘de gele hesjes van het Rode Kruis". Rode Kruis-Vlaanderen reageert teleurgesteld op de kritiek die tijdens de stickerverkoop valt.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Professor Michel Maus vindt dat het kopen van een sticker van 5 euro puur fiscaal “een stomme zet" is. In België geldt een belastingvermindering voor giften aan erkende goede doelen pas vanaf 40 euro. Maus raadt de Vlaming aan om in de plaats 40 euro rechtstreeks op de Rode Kruis-rekening te storten.

“Het is zeer jammer dat er een ontradend bericht verschijnt te midden van onze actie”, zegt Ine Tassignon, woordvoerster van Rode Kruis-Vlaanderen. “Een sticker kopen van 5 euro is fiscaal inderdaad niet interessant, maar niet iedereen heeft zomaar 40 euro om te schenken en niet iedereen steunt het Rode Kruis om fiscale redenen.”

Daarnaast wijst ze erop dat de stickers verkocht worden ten voordele van de lokale afdelingen van Rode Kruis-Vlaanderen. Met de inkomsten van de verkoop worden opleidingen gefinancierd en en kunnen lokale afdelingen investeren in ziekenwagens en nieuw materiaal. 

De actie van het Rode Kruis ging op 25 april van start en loopt nog tot 9 mei.
257 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Carl Parker

  gilbert Gijdé: er gaat ook geld verloren bij liefdadigheidsorganisaties, wellicht daarom die stickers.

 • gilbert Gijdé

  als je als professor je zo laat kennen,dan ben ik blij dat ik daar geen les van krijgt.Hoe kleinzielig.En al die mensen die door regen en wind zich inzetten voor het rode kruis.Het is jammer dat ze stickers moeten verkopen,ipv dat ze het geld krijgen van onze luxe-regering-zakkenvullers

 • Toon Schouteden

  De professor mag mijn € 40 ook storten, ik beperk me tot de € 5: mijn budget is niet toereikend om elke organisatie die ik 'n warm hart toedraag € 40 te geven... Zijn loon zal wel navenant zijn.

 • Jef Van De Plas

  Het is natuurlijk wel een berg plastiek. Toch even herdenken lijkt mij...

 • Axtel Epstein

  Waarom laat het Rode Kruis ook stickers verkopen door andere verenigingen, die hier dan geld op verdienen ? Zo zag ik mensen van de scouts rondgaan met Rode Kruis stickers. Zij zouden per sticker betaald worden door het Rode Kruis. Dat vind ik toch een hele rare werkwijze.