Rode Kruis: “Oppassen met gebruik ventilator in coronatijden”

Shutterstock
Het Nederlandse Rode Kruis vraagt mensen met het oog op het voorspelde warme weer om goed na te denken over het gebruik van een ventilator. Volgens de hulporganisatie kan een ventilator prima gebruikt worden binnen één huishouden, maar bij gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte is het advies dit alleen te doen als er geen andere koelingsmogelijkheden aanwezig zijn. En dan het liefst altijd in combinatie met het naar binnen blazen van verse lucht.

Het Rode Kruis doet de oproep omdat het nog niet wetenschappelijk bewezen is of het gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte zorgt voor een grotere kans op besmetting met het coronavirus. "Kwetsbare ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht moeten extra alert zijn. Zij zijn vatbaarder voor hitte, maar lopen ook risico om ernstig ziek te worden als ze corona krijgen. In deze tijd, waarin opgeroepen wordt drukte te vermijden, willen we mensen waarschuwen om goed na te denken waar ze verkoeling zoeken en hoe", zegt Yvonne Breedijk, projectleider hitte bij het Nederlandse Rode Kruis.

Het Rode Kruis raadt risicogroepen aan uit voorzorg de openbare ruimtes zoveel mogelijk te vermijden, als er een ventilator aanstaat. De hulporganisatie hoopt ook dat iedereen extra goed op elkaar let bij hitte. "Juist nu we uit zorg voor elkaar fysieke afstand tot elkaar houden, is het belangrijk om oog te houden voor mogelijke risico's. Ga na of de ander echt genoeg drinkt, het huis niet te warm wordt en bied eventueel hulp aan tijdens hitte om mensen te ontlasten, zoals door het doen van boodschappen," legt Breedijk uit.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Danny Bottelier

    Airco kan blijkbaar geen kwaad maar een ventilator wel. Waar zit de logica?

  • Jacques Mertens

    In een gesloten ruimte maakt het weinig uit of je nu wel of geen airco gebruikt, of een ventilator. Als er 1 persoon besmet is, dan raakt iedereen besmet binnen 1 werkdag. Maak u dus weinig illusies over die afstand in een gesloten ruimte.