RIZIV verwacht 680 miljoen euro overschot op ziekteverzekering

Het Riziv (Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering) verwacht voor het jaar 2008 een begrotingsoverschot op de ziekteverzekering van 680 miljoen euro, rekening houdend met een groeinorm van 4,5 procent en een inflatie van 2 procent. De nieuwe technische ramingen over de begroting werden voorgesteld op het Verzekeringscomité.

In vergelijking met de technische ramingen in juli liggen de begrotingscijfers voor 2008 in september iets hoger. Het Riziv voorspelt een begrotingscijfer van 20,712 miljard euro, terwijl de begrotingsdoelstelling 21,393 miljard euro bedraagt. De geschatte marge voor 2008, uitgaande van een groeinorm van 4,5 procent en een inflatie van 2 procent, bedraagt dus 680,622 miljoen euro. Voor 2007 schat het Riziv het begrotingsoverschot op 241,3 miljoen euro. De uitgavenstijging wordt op 6,14 procent geraamd, inflatie inbegrepen.

De Commissie voor Begrotingscontrole roept op tot voorzichtigheid en pleit ervoor een lagere groeinorm te hanteren bij de begrotingsramingen. Ook het VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen) en de sociale partners zijn voorstander van een groeinorm van 2,8 procent.

De ziekenfondsen houden wel liever de groeivoet van 4,5 procent aan, weliswaar met enig voorbehoud. De Socialistische Mutualiteiten stellen immers dat een overschot niet impliceert dat de beschikbare marges onmiddellijk opgesoupeerd moeten worden. "De marge kan wel de gevolgen van de vergrijzing en medische innovatie opvangen", luidt het.

Ook de Christelijke Mutualiteiten (CM) noemen de groeinorm van 4,5 procent aangewezen, al roept voorzitter Marc Justaert ook op tot voorzichtigheid. "We mogen er niet van uitgaan dat we de hele enveloppe opmaken", zegt hij.

Intussen manen ook Guy Verhofstadt en de huidige minister van Volksgezondheid, Didier Donfut, aan tot voorzichtigheid. In een brief aan het Verzekeringscomité zeggen ze dat een bijzondere commissie wordt aangesteld om de globale begrotingsdoelstelling mee op te volgen tot een nieuwe regering is aangesteld. De Algemene Raad moet tegen 15 oktober de begrotingsdoelstelling van de geneeskundige verstrekkingen hebben vastgelegd. (belga/vsv)

Ondanks het overschot roept de Commissie voor Begrotingscontrole toch op tot voorzichtigheid.
Ondanks het overschot roept de Commissie voor Begrotingscontrole toch op tot voorzichtigheid.