RIZIV ontdekte 87 fraudezaken in gezondheidszorg in 2018

Illustratiebeeld
Photo News Illustratiebeeld
De Dienst voor geneeskundige evaluatie en controle (DGEC) van het RIZIV heeft vorig jaar 87 fraudezaken in de gezondheidssector ontdekt. Er waren hierbij onder meer 32 verpleegkundigen betrokken, tien kinesitherapeuten, zeven instellingen, zeven tandartsen en twee huisartsen. 

Hierbij werd 4,5 miljoen euro ten laste gelegd, waarvan inmiddels 2,01 miljoen euro vrijwillig betaald is. Dat antwoordt minister van Sociale Zaken Maggie De Block op een schriftelijke vraag van Nathalie Muylle (CD&V). 

In 2017 werden bij 575 controleonderzoeken 97 frauduleuze zaken opgespoord. Toen ging het onder meer om 33 thuisverpleegkundigen, 23 huisartsen en specialisten en zes instellingen (ziekenhuizen). In 35 gevallen diende een administratieve procedure te worden opgestart, die in 17 gevallen nog lopende is. In de 18 afgesloten dossiers werd naast het gefraudeerde bedrag voor meer dan 152.000 euro aan administratieve boetes betaald. Deze boetes variëren tussen 50 en 200 procent voor niet-uitgevoerde prestaties en tussen 5 en 150 procent voor niet-conforme prestaties. 
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • adam naaktgeboren

  Fraude is misschien het gevolg van therapeutische hardnekkigheid en er is dikwijls een zeer zeer klein verschil. Zeer erg dat zich sommige verrijken op de miserie van patiënten en er nog gevoelloos bij blijven ook.

 • Peter Janssen

  Worden hier ook de frauderende patiënten meegeteld of bestaan die niet? Klagen, jammeren en komedie spelen is nochtans ook schering en inslag waarbij vooral onterecht invaliditeit wordt bekomen.En weer zijn de gaten in wetten de mogelijkheden tot misbruik en leegzuigen van onze SZ geworden.

 • raf peeters

  Vooral de zelfstandige thuiszorg ,ook waar het mis loopt ,ipv 4 keer een uur hun prestatie's te leveren komen ze maar 2 keer een kwartier ,maar de rekening is wel vier keer een uur per week,zelf meegemaakt destijds bij mijn ouders.

 • guido vermeyen

  Wel daar verschiet ik van. of eigenlijk niet....als die "vrije" beroepen blijven frauderen, daar dan toch een systeem gebruiken zoals in de horeca...de witte kassa. Waarom de horecan en niet de vrije beroepen, zoals advocaten....er wordt nog altijd voorschotten geleverd....wacht maar tot de bom nog eens barst....Maar ja "eerbare" beroepen daar verwacht je geen gefoefel, of juist wel !

 • Jan Lemmens

  Dat is slechts een peulschil. Onderzoek de ganse sociale zekerheid en je zal versteld staan hoeveel er geprofiteerd wordt.