Ritsen al vier jaar verplicht, maar we doen het nog steeds niet correct

photo news
Al bijna vier jaar is het verplicht om te ritsen wanneer het verkeer sterk vertraagt, waar een rijstrook wegvalt. Maar nog steeds ritsen heel wat chauffeurs niet correct. Het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid lanceert daarom een nieuwe informatiecampagne "rits vooraan, file zo gedaan". 

Het ritsprincipe is verplicht op plaatsen waar er een rijstrook wegvalt en wanneer het verkeer sterk vertraagt, op alle wegen waar er ten minste twee rijstroken betrokken zijn, in dezelfde rijrichting. De bestuurder moet op zijn rijstrook blijven rijden tot aan de versmalling om vervolgens in te voegen in de aangrenzende rijstrook waar het verkeer zich verderzet. De bestuurders die zich reeds op deze rijstrook bevinden moeten beurtelings een bestuurder laten invoegen. Het ritsprincipe is een algemene regel die nageleefd moet worden, zonder dat er signalisatie nodig is.

Vlaams minister van Verkeer Ben Weyts (N-VA) geeft toe: "Er worden effectief boetes uitgeschreven, maar het ritsen valt moeilijk te controleren door de politie, vandaar dat we een campagne willen voeren om de mensen erop attent te maken, want ritsen is een zaak van hoffelijkheid, veiligheid en filebestrijding."

Irritaties

Uit onderzoek van Vias Institute in 2016 bleek dat slechts 77% van de bestuurders exact kan uitleggen wat het ritsprincipe inhoudt. Twee jaar na de invoering van het ritsprincipe in de wegcode, wist bijna 1 op 4 bestuurders nog steeds niet hoe er correct geritst moet worden. En 61% raakt geïrriteerd door het niet of foutief toepassen van het concept waar het moet.

"Niet-correct ritsen is een van de grote irritaties in het verkeer", zegt minister Weyts. "Terwijl het een zeer hoffelijk principe is: alle rijstroken worden volledig tot op het einde benut en om de beurt krijgen de weggebruikers voorrang. Rechtvaardiger kan bijna niet. Ritsen zorgt zo voor een vlotte doorstroming en voor veiliger verkeer".

Met de campagne "Rits vooraan, file zo gedaan" wil het Agentschap Wegen en Verkeer bestuurders duidelijk maken hoe ze correct kunnen ritsen. Deze campagne zal een maand langs de Vlaamse autosnelwegen en gewestwegen te zien zijn. Op de website www.ritsendoejezo.be kunnen weggebruikers alle informatie over ritsen nog eens nalezen.

PHOTO NEWS60 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sam Vandenboer

  Al deze reacties is nog maar eens het bewijs dat de mens niet met de wagen kan rijden. Iedereen die denkt het wel te kunnen is een leugenaar, als zelf de simpelste dingen al niet lukken kan je niet met de wagen rijden punt. Blijf dan liever thuis ipv te klagen en te zagen over al de andere bestuurders terwijl de fout 9/10 bij jezelf ligt

 • Roger Deprez

  Veel mensen vergeten dat men mag aansluiten langs twee kanten en dat men dan MOET ritsen,alleen is de rechtse kant altijd veel langer en dat geeft een verkeerde indruk voor een aantal mensen wat natuurlijk vervelend is,maar het is wettelijk.

 • Dirk Van Den Bossche

  Het feit dat ritsen niet lukt, is omdat er in het verkeer te veel egoisten enerzijds en te veel arrogantie, anderzijds aanwezig is.Dan nog aangevuld met mensen die altijd te laat vertrekken en naar het werk en overal moeten tussen kruipen wegens kans op te laat komen .

 • Lodewijk Placklé

  Laat er ene tussen probeert een tweede er ook tussen te komen. Ze doen het ook met U af te snijden met het risico van een ongeval

 • Caesar Lask

  De enige redenen waarom het verkeer in België zo slecht is zijn de Belgen zelf! Een enkeling volgt de wet naar behoren, de meesten vinden hun eigen regeltjes uit omdat ze het beter menen te weten en verneuken het voor de rest.Ni willen ritsen, altijd in het midden blijven rijden, denken dat de regel van rechts nog altijd hetzelfde is, de regels van rondpunt niet kennen constant van laan veranderen in de file . JULLIE ZIJN HET PROBLEEM!!