Rise for Climate verwacht vandaag veel families op Brusselse klimaatmars

Ook in december trok er al een klimaatmars door de Brusselse straten.
Dieter Nijs Ook in december trok er al een klimaatmars door de Brusselse straten.
Brussel maakt zich op voor een nieuwe grote klimaatmars. De klimaatspijbelaars, scholieren, studenten en grootouders mobiliseerden opnieuw, net als heel wat jeugd- en andere verenigingen. Bovendien verwachten de organisatoren dit keer ook veel gezinnen. Ze hopen dan ook op meer dan 30.000 mensen.

"Een schatting blijft moeilijk, want er zijn nog heel wat andere kanalen dan Facebook", stelt Kim Lê Quang van Rise for Climate. "Youth for Climate heeft nog een oproep gedaan naar hun volgers om zondag te komen en ook Oxfam verspreidde drie redenen om het klimaatprotest aan te houden. Net zoals bij onze vorige acties verwachten we veel families die een signaal willen geven voor een betere toekomst voor hun kinderen", aldus Lê Quang.

Podium met sprekers

De klimaatbetogers worden uitgenodigd om vanaf 13.00 uur te verzamelen aan het station Brussel-Noord. Om 14.00 uur vertrekt de klimaatmars en afhankelijk van de opkomst wordt de aankomst aan het Luxemburgplein voor het Europees Parlement omstreeks 15.00 uur verwacht. Daar zal een podium staan en zullen verschillende sprekers de menigte toespreken over het huidige klimaatbeleid en hun visies.

Onder meer YouTuber Félicien Boogaerts, klimaatspijbelaar Anuna De Wever en econoom Pierre Larrouturou zullen het woord nemen. Rise for Climate steunt bovendien het voorstel van Larrouturou om een financieel-klimaatpact op Europees niveau op te zetten door 1.000 miljard euro per jaar te investeren in de ecologische transitie.

Dieter Nijs
‘Klimaatspijbelaar’ Anuna De Wever zal vandaag ook spreken.
BELGA ‘Klimaatspijbelaar’ Anuna De Wever zal vandaag ook spreken.
Klimaatmars Brussel
Dieter Nijs Klimaatmars Brussel
Dieter Nijs27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jonny Van den Bruel

  Moge de jeugd geïnspireerd worden door fantastische mensen zoals Anuna en door zulke wijze ouders. Wat een bezieling! Het blijft tegelijk een uitdaging om niet alle zorgen van de wereld op je schouders te torsen.

 • Jurgen Latet

  Dat ze eerst de belastingen verlagen dan kan iedereen een goed en gezond en milieu bewust leven leiden dan worden al veel zaken recht getrokken en meer loon veel meer loon tot 2/3 van u loon en dan kan iedereen mee.

 • james vroman

  voor nva en vld is het klimaat een potentiële bron van inkomsten ..het is een merkproduct waar zij de aandeelhouders willen van worden ..

 • Matheus Van den Berghe

  @ allen: ja, de grote landen, de grootste vervuilers moeten meewillen maar dat wil niet zeggen dat deze acties niets betekenen. Ook met een eenvoudige pion kan je een schaakwedstrijd winnen. Deze jonge mensen zijn misschien slechts pionnen maar als het enkel van onze grotere stukken moet afhangen dan zullen we deze strijd niet winnen.

 • anna vandenberg

  Als er zoveel mensen beseffen dat er iets moet veranderen ga ik in de toekomst meer jonge gezinnen met de fiets tegenkomen als eenzaam op de prachtige fietsostrade Antwerpen-Brussel fiets. Geen files niet meer naar koopcentra, vlieghaven, niet meer alleen op de trein in de weekends, geen files niet meer in de goedkope rommel winkels zoals Primarkt en Action. Veertig jaar geleden hadden ze in actie moeten komen toen Louis Neefs het liedje zong, laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is.