Ringland-veiling brengt ruim 136.000 euro op

Klaas De Scheirder
Bij veilinghuis Bernaerts in Antwerpen zijn vandaag 109 werken van hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland onder de hamer gegaan ten voordele van Ringland. De veiling bracht 136.840 euro op, waarvan 70 procent naar Ringland gaat. Niet alle werken vonden evenwel een koper.

"Het was een moeilijke en complexe veiling", zegt Pieter Bernaerts van het veilinghuis. "Hedendaagse kunst wordt immers doorgaans alleen in galerijen verkocht. Het is dan ook geen evidente kunst, maar uitdagend en met kunstenaars die buiten de lijntjes durven te kleuren. Ze zijn vaak ook niet gekend bij het grote publiek. Van de 109 werken zijn er 42 die geen koper hebben gevonden. Toch hebben we een mooi resultaat weten neer te zetten."

Tuymans

Er waren stukken bij die meer opbrachten dan verwacht. Zo wisselde het werk van Francis Alÿs, dat op ongeveer 2.500 euro werd geschat, voor 6.500 euro van eigenaar. Andere stukken werden onder de geschatte waarde verkocht, zo ook 'Drum Set' van Luc Tuymans. Geschat op 20.000 à 30.000 euro, verkocht voor 15.000 euro. Al was zijn werk nog altijd het duurste van de veiling.

De 67 verkochte stukken brachten 136.840 euro op, waarvan 70 procent naar Ringland gaat en 30 procent naar de kunstenaar. De 42 stukken die nog geen koper vonden, kunnen nog tot 30 mei in de aftersale op de website van het veilinghuis gekocht worden. Ook van de sculptuurtjes van Tinka Pittoors en de zeefdrukken van Kris Fierens - de kunstenaars die het initiatief namen voor de veiling - zijn er nog exemplaren verkrijgbaar.

"Ik verwacht dus dat we netto zeker 100.000 euro voor Ringland zullen verzamelen", zegt Pieter Bernaerts. Met de opbrengst wil Ringland een 3D-model van het overkappingsproject laten maken, alsook bijkomend studiewerk laten uitvoeren.