Ringland: "Strategische overkapping Antwerpse ring is historische vergissing"

Ringland wil de Antwerpse ring volledig overkappen.
Eric de Mildt Ringland wil de Antwerpse ring volledig overkappen.
Burgerorganisatie Ringland is "ronduit ontgoocheld" over de tweede overkappingsstudie van de stad Antwerpen. Dat stelt coördinator Peter Vermeulen in Knack. "Het burgerinitiatief, waar zoveel mensen hun schouders mee hebben onder gezet en dat zoveel mensen financieel mee hebben mogelijk gemaakt, wordt volstrekt genegeerd."

Volgens de stad Antwerpen zouden 'strategische overkappingen' op bepaalde plaatsen al op relatief korte termijn een grote impact kunnen hebben op de lokale leefbaarheid. Bovendien zouden ze een meer uitgebreide overkapping niet in de weg staan, klinkt het. "Dit is de aanzet voor het snelste plan voor het overkappen van de Antwerpse ring dat momenteel te vinden is", zo zei burgemeester Bart De Wever (N-VA) vrijdag bij de voorstelling van de studie.

Ringland-coördinator Peter Vermeulen is niet te spreken over de tweede overkappingsstudie van de stad. Hij hekelt het feit dat Ringland "op geen enkele manier" bij de studie is betrokken en dat er ook geen rekening werd gehouden met de suggesties van het burgerinitiatief.

Bovendien wordt in de tweede studie een aanbeveling uit het voorgaande onderzoek geschrapt, namelijk dat de ring geherstructureerd moet worden om meer te kunnen overkappen. In de nieuwe studie wordt een nieuw spoor gevolgd: als de Europese tunnelrichtlijnen anders geïnterpreteerd kunnen worden, kunnen in plaats van stukken van 450 meter op termijn ook langere stukken tot 2 kilometer overkapt worden. Volgens Ringland wordt het fileprobleem daardoor niet aangepakt maar begraven.

Peter Vermeulen.
Bob Van Mol Peter Vermeulen.

"Situatie wordt nog erger"

"In de nieuwe studie van de stad blijft de ring echter onveranderd, met andere woorden: de huidige files, de grote onveiligheid en de bijkomende files die er het gevolg van zijn, worden bestendigd. Door deze onder de grond te steken, wordt de situatie nog erger."

Ook op vlak van volksgezondheid en stadsontwikkeling bieden de huidige plannen geen oplossing, benadrukt Vermeulen. Hij noemt de strategische overkappingen die de stad Antwerpen voorstelt "een historische vergissing". De voorstellen van de stad zorgen niet voor een integrale en geïntegreerde aanpak van de structurele problemen rond mobiliteit, leefbaarheid en stadsontwikkeling waar Antwerpen voor staat, klinkt het.

"Het concept bestendigt de onveilige situatie op de ring voorgoed en draagt niets bij tot de hoogst nodige vermindering van de verkeersproblemen op de ring en de aanvoerwegen." Bovendien zou het plan het "voorgoed onmogelijk" maken om iets te doen aan de slechte luchtkwaliteit en de geluidsoverlast rond de ring.