Rijverbod voor pompier en buschauffeur na ongeval

De politierechter heeft de bestuurder van een brandweerwagen veroordeeld omdat hij onder invloed achter het stuur zat bij een aanrijding met een bus van De Lijn. Hij kreeg 1.200 euro boete, waarvan de helft effectief, en een rijverbod van vijftien dagen tijdens het weekend. Ook de buschauffeur werd veroordeeld: hij kreeg 300 euro boete met uitstel en een rijverbod van vijftien dagen omdat hij geen voorrang had verleend aan een prioritair voertuig.

Het ongeval gebeurde op 19 maart 2013 in Zandvliet. De brandweer was rond 19.30 uur op weg naar een schouwbrand, maar op het kruispunt van de Steenovenstraat met de Antwerpsebaan liep het mis. De ladderwagen knalde in de flank van een bus, die vanuit de Antwerpsebaan linksaf de Steenovenstraat wilde inrijden. De bestuurder van de brandweerwagen verloor na de aanrijding de controle over het stuur. De ladderwagen kantelde en schoof tot tegen de gevel van een huis.

Drie brandweermannen gewond
Bij het ongeval raakten drie brandweermannen gewond. De buschauffeur was gelukkig aan zijn laatste rit bezig, waardoor er geen passagiers meer op zaten. De politierechter oordeelde dat hij het geluids- en lichtsignaal van de brandweerwagen had moeten opmerken in die rustige omgeving en voorrang had moeten verlenen aan het prioritaire voertuig.

Ontslagen na 33 jaar dienst
De Lijn moet bijgevolg 74.111 euro schadevergoeding betalen aan de stad Antwerpen voor onder meer de herstelling van de brandweerwagen. De bestuurder van de ladderwagen zat geïntoxiceerd achter het stuur tijdens de bewuste rit en werd na 33 jaar dienst ontslagen.