Rijscholen niet klaar voor verplichte opfrissingscursus

Getty Images/Cultura RF
De rijscholen zijn niet klaar voor het verplichte terugkommoment voor beginnende autobestuurders. Dat heeft VTM NIEUWS vernomen. Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) voerde vorig jaar in dat iedereen die sinds 1 juli zijn rijbewijs heeft behaald, na 6 tot 9 maanden terug naar de rijschool moet voor een opfrissingscursus. De eerste cursussen zouden nu dus bezig moeten zijn, maar dat is niet het geval.

Het terugkommoment is verplicht voor iedereen die sinds 1 juli 2018 zijn rijbewijs haalde. Kostprijs: 100 euro, bovenop de 75 euro die je al betaalde voor je examen. De cursus duurt vier uur en bestaat naast praktijkoefeningen ook uit een groepsgesprek met andere chauffeurs.

Momenteel organiseert nog geen enkele rijschool zo’n terugkommoment. “Niet elke rijschool is in orde met de erkenning en zijn ze ook nog niet voldoende uitgerust met de nodige infrastructuur”, zegt Jeroen Smeesters van de Federatie van Rijscholen. “Bovendien moeten heel wat mensen worden bijgeschoold om die opleiding te geven, en dat vraagt meer tijd.”

Heel wat rijscholen zijn ook niet tevreden met de invulling van het terugkommoment. “We willen meer inspelen op voorkomen van noodsituaties”, zegt Joni Junes van VAB. “We willen een soort slipcursus vermijden, waarbij jongeren leren omgaan met noodsituaties. Wij willen het risicogedrag net voorkomen.”

De rijscholen hopen vanaf volgende maand te kunnen beginnen met de terugkomlessen. Bestuurders die niet opdagen, riskeren een boete van 4.000 euro.

“Maatregel niet te snel ingevoerd”

Minister Weyts (N-VA) geeft toe dat veel rijscholen extra tijd hebben gevraagd, maar hij vindt niet dat hij zijn maatregel te snel heeft ingevoerd. Hij zegt ook dat het voorlopig nog maar om een kleine groep bestuurders gaat die die cursus moet volgen, er komen snel voldoende plaatsen vrij bij de rijscholen. 
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Schepers Jaimie

  Ben zelf van een rijschool en zouden het eventueel willen aanbieden maar moeten hiervoor 4000 m2 terrein hebben wat in gans Limburg of Antwerpen nergens beschikbaar is onder de 850.000€ .Als we deze kosten zouden kunnen maken dan krijgen we er nog geen vergunning voor ,wegens milieu vervuiling!!!!!!!! Goed bezig Ben,Doen zo verder.

 • alain schils

  Rijscholen zijn niet klaar voor die onnozelheden. We zitten met een minister van verkeer opgescheept die niet bekwaam is om levensgevaarlijke verkeerssituaties op te lossen. (zijn ingenieurs creëren alleen maar meer gevaarlijke situaties). Van een ding is men zeker : eventueel 4000 Euro boete. Dat geld telt en voor de rest, interesseert het hem geen kat.

 • Jan De Bisschop

  Gewoon een onnodig iets en een absurd idee.

 • geert Frans

  Even uw aandacht, dit is er niet gekomen op vraag van de rijscholen. Het beste bewijs is dat op dit moment GEEN ENKELE rijschool dit organiseert. Trouwens voor 100 € iemand 4 uur met uw auto laten ravotten met een lesgever erbij lijkt is economisch niet haalbaar.

 • Myrtle Marien

  Zou er iets zijn, hoe klein ook, dat de rechtse regering heeft ingevoerd dat goed loopt ? Juist ja, extra belastingen, heffingen, accijnzen en eigen bijdragen. Die lopen als een trein. Ook al waren vele mensen daar niet echt op voorbereid.