Rijscholen kraken nieuwe opleiding af

photo_news
De federatie van rijscholen houdt haar hart vast voor het nieuwe rijexamen. Grootste verandering: je moet geen twee, maar zes manoeuvres kunnen uitvoeren. Op de openbare weg. "Dit komt niet goed. Daar komen ongevallen van, en nog meer overlast", waarschuwt Federdrive. Daarnaast klaagt de federatie aan dat ouders hun kinderen nog steeds mogen leren rijden.

"Op dit moment moet je enkel kunnen parkeren achter een geparkeerde auto en draaien in een straat. Daar komen nu nog eens vier extra oefeningen bij. Dat wil zeggen dat leerlingen nóg vaker de openbare weg op moeten als ze die manoeuvres onder de knie willen krijgen. En de ergernis over beginnende bestuurders in het verkeer is al groot", zegt Jeroen Smeesters van Federdrive.
    
Daarnaast klaagt Federdrive aan dat ouders, na een opleidingsmoment van twee uur, hun kinderen mogen blijven leren rijden. "Maar het zijn niet de ouders die professioneel opgeleid moeten worden, wél de kinderen", zegt Smeesters in Het Laatste Nieuws. "Twee uurtjes verkeersregels opfrissen of niet, veel ouders zullen hun fouten blijven doorgeven." Een andere nieuwigheid is dat iedereen voortaan negen maanden met een voorlopig rijbewijs moet rondrijden, ongeacht of hij/zij lessen gevolgd heeft. "Ongelooflijk", vindt Federdrive. "Niet de duur van de opleiding is cruciaal, maar de kwaliteit."
    
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) verwacht geen stijging van het aantal ongevallen. "Tijdens het rijexamen is er in elke auto een degelijk opgeleide rijinstructeur aanwezig. Die kan op elk moment het stuur overnemen", klinkt het.

Wat verandert er allemaal in de rijopleiding? Dat lees je op HLN PLUS. Klik hier en proef NU voor 1 euro, 5 weken lang van onze zone exclusief voor abonnees
3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • anja byttebier

    doe de oefeningen op een parcoeur zoals vroeger en als je daar niet bent geslaagd moet je al niet op de weg komen .

  • Bartel Van Goethem

    Sinds wanneer zit er in élke auto een professionele instructeur? Men kan ook examen afleggen met de eigen auto die geen dubbele bediening heeft...

  • JP Franco

    En is de verplichte opleiding voor de begeleider gratis of moet er voor betaald worden?