Rijkste Belg, maar op veel erfenis van Frère moet fiscus niet rekenen

Photo News
Hoewel Albert Frère volgens zakenblad Forbes de rijkste Belg was met een vermogen van zo’n 4 miljard dollar, moet de fiscus niet op veel rekenen uit zijn erfenis. Dat schrijft zakenkrant De Tijd vandaag. “Hoeveel de fiscus van de erfenis zal zien, is een open vraag. Uiteindelijk zal het gaan om persoonlijke bezittingen die niet in een vennootschap zitten. Dat zal in dit geval bitter weinig zijn”, klinkt het.

Hoe groot het fortuin van Frère exact was, blijft het onderwerp van speculatie. Forbes focust op het vermogen uit beursgenoteerde bedrijven, maar er is meer dan dat. Denk maar aan privévermogen en vastgoed. Dat zou het fortuin van Frère eerder op 6,5 miljard kunnen brengen.

Handige manier

Bovenaan Frères zakenimperium staat de Stichting Frère-Bourgeois, een handige manier om een familiaal vermogen door te geven zonder te veel erfenisrechten te moeten betalen. Daaronder hangen de echte machtscentra. Enerzijds is er de holding Financière de la Sambre, waarin de jachtdomeinen en bossen van de familie zitten. Anderzijds is er de holding Frère-Bourgeois, met een wijndomein en taxfreeshops, maar ook de holding GBL. Die bevat genoteerde participaties, zoals Adidas en Umicore, en belangen in niet-genoteerde bedrijven, zoals snackbedrijf Vanreusel.


Frère was niet meer actief in het management van de groep en de topholdings, volgens De Tijd. “Het lijkt dan ook vanzelfsprekend dat de erfenis en de verdeling lang op voorhand waren geregeld.”
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  Neen daarvoor heeft de fiscus armen mensen die wel betalen.

 • Nico Dakman

  zou voor iedereen moeten kunnen, bij erven van tantes of nonkels komen ze maar even de helft halen . Hier is helemaal NIETS normaal aan . Je kan een huis schenken ok maar daar komen dus nog heel veel ongemakken bij kijken. Ik zou zeggen goed gedaan van frere ze stelen al genoeg van ons

 • Roger Poot

  Het is altijd 'demanmetdepet' die wordt gepluimd......

 • Denis Van den broeck

  Zo moet het de fiscus wilt altijd maar snoepen waar andere mensen hun levens werk hebben van gemaakt . Ik vind dat de fiscus daar geen recht op heeft .!!!! Ik zou zeggen goed geregeld.

 • jo vandenberghe

  De wetten zijn gemaakt door rijken voor de rijken,dus het gepeupel betaalt bijna alles.De winsten daarentegen zijn voor zulke mensen en hun politieke vriendjes,die ons ronduit uitlachen.