Ridouani en Rousseau hakten knoop over voorzittersverkiezingen sp.a nog niet door, De Reu voorlopig enige kandidaat

Hannes De Reu blijft voorlopig de enige officiële kandidaat-voorzitter voor sp.a.
Wouter Maeckelberghe Hannes De Reu blijft voorlopig de enige officiële kandidaat-voorzitter voor sp.a.
Hannes De Reu blijft voorlopig de enige officiële kandidaat-voorzitter voor sp.a. Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani en Vlaams fractieleider Conner Rousseau hakten de knoop nog niet definitief door, valt te horen bij beide sp.a-kopstukken.

Met de 33-jarige Hannes De Reu hebben de socialisten een eerste officiële kandidaat-voorzitter. De Gentenaar is nagenoeg onbekend bij het grote publiek, maar deed achter de schermen bij sp.a wel al zijn duit in het zakje op het kabinet van Johan Vande Lanotte en op het partijhoofdkwartier, als directeur 'beweging en netwerk'. 

Hij stond ook in voor de campagne achter de voorzittersverkiezingen die John Crombez in 2015 op het zadel hesen, maar werd ontslagen na onenigheid tijdens de voorbereiding van de kiescampagne voor 2018.

De Reu blijft - voorlopig toch - de enige kandidaat. De voorbije weken circuleerde ook al de naam van Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani. Hij spaarde zijn kritiek op voorzitter Crombez niet na de tegenvallende verkiezingsresultaten van 26 mei, en spreekt bovendien met enige autoriteit omdat de Leuvense socialisten bij de lokale verkiezingen van oktober wel naar behoren scoorden. Maar Ridouani hield de boot tot nog toe af. Dat doet hij ook vrijdag. "Ik ga daar vandaag geen uitspraken over doen. Zoals ik eerder zei: ik ben geen vragende partij. Ik heb mijn droomjob al, namelijk burgemeester van Leuven."

Mohamed Ridouani.
Vertommen Mohamed Ridouani.

Ook de jonge fractieleider in het Vlaams parlement, Conner Rousseau, ging de afgelopen weken druk over de tongen. "Ik was dat eigenlijk helemaal niet van plan, maar ik heb veel telefoons van mensen gekregen om mij te vragen het toch te overwegen. Ik overweeg het dus, maar overwegen betekent wellicht dat het niet zal gebeuren”. Maar de definitieve knoop heeft ook hij nog niet doorgehakt, klinkt het. Over de timing van zijn beslissing kan Rousseau nog niets kwijt. 

Conner Rousseau.
BELGA Conner Rousseau.

Het lot van huidig voorzitter John Crombez blijft intussen onduidelijk. Hij bood na de verkiezingen zijn ontslag aan, maar het partijbestuur vroeg hem toen om op post te blijven tot de voorzittersverkiezingen in het najaar. Over een eventuele kandidatuur voor een tweede ambtstermijn gaf Crombez nog geen uitsluitsel. 

Van een aantal kopstukken is al geweten dat zij het voorzitterschap niet ambiëren. Oud-voorzitter en Vlaams parlementslid Bruno Tobback, nochtans ook erg kritisch voor zijn opvolger, gaf al aan dat hij geen kandidaat is. Idem voor Hans Bonte, de burgemeester van Vilvoorde. Beide Vlaams-Brabantse boegbeelden benadrukten wel al dat de partij nood heeft aan een nieuwe voorzitter.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emile De Smedt

  Gemangelden op cabinetten en bij oude wolven.Durven niet eens de oude garde die aan basis lagen en liggen van het verlies tegen de haren in strijken.Zullen vervallen in zelfde duffe slogans,prietpraat juist identiek van geel-groen-blauw gehaspel.Zitten in periode van ommekeer maar snappen er geen bal van.

 • jos duriau

  Vind Crombez geen slechte voorzitter , misschien te braaf voor deze harde politieke wereld .

 • Jan Boden

  Het blijft een vicieuze cirkel, om verkozen te raken moet je gesteund worden door dezelfde garde die het voordien verknoeid heeft. Een nieuwe visie krijgt dus nooit een kan en alles blijft, buiten wat windowdressing, gewoon bij het oude.

 • peter colson

  Kritiek op Crombez, maar wees eens eerlijk. Hadden ze de laatste 20 jaar wel een goede partijvoorzitter? Met reclameman Janssens gingen ze in 2003 even naar 15%. Sindsdien allen bergaf. 2003 nog amper 10%. 2003-2019: steve stunt, gennez, Johan Vande Lanotte , bruno tobback, crombez. En ze stellen nog steeds niet vast dat ze de vlaamse ARBEIDERS niet meer kunnen begeesteren

 • Fons Casteels

  Ik gok op die De Reu. Niet omdat hij de beste kandidaat zou zijn, maar omdat de anderen hun goedbetaalde job niet zullen afgeven. Door het eigen verbod op cumuls zal geen enkel politiek zwaargewicht voorzitter willen worden. Tenzij de partij de netto-vergoeding voor het voorzitterschap optrekt naar het netto niveau van parlementslid? Een socialist moet tenslotte ook eten (en drinken) kunnen kopen. Of een zeilboot onderhouden.