Reynders: "Zonder liberalen in regering verdwijnen er kinderen"

BELGA
Afzwaaiend minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) nam geen blad voor de mond in een debat met premier Elio Di Rupo bij de RTBF. Volgens hem leverde een regering zonder liberalen kinderontvoeringen, affaires en de dioxinecrisis op.

Premier Elio Di Rupo (PS) en vicepremier Didier Reynders (MR) gingen vanochtend in debat op de RTBF-radio. De mededeling van Reynders dat hij kandidaat-premier is, verbleekte echter in het niets bij een andere uitspraak van hem. "Zonder liberalen in de regering verdwenen er kinderen, zaten we met affaires, de dioxinecrisis. Er was een terugkeer van de liberalen nodig om alles weer op orde te zetten." Dat was een verwijzing naar de periode 1988-1999, toen de liberalen niet in de regering zaten.

De behoorlijk agressieve uitval van Reynders volgde nadat Di Rupo gewezen had op de gevolgen van een rechtse regering. De premier verwees naar de regering Martens-Gol, "tijdens dewelke we drie opeenvolgende indexsprongen hebben meegemaakt".

Via een tweet voegde Reynders nadien de precisering toe dat hij naar de "politieoorlog" uit die tijd verwees, "net zoals ik de dioxinecrisis als voorbeeld gaf voor de afwezigheid van ernstige controle op de voedselketen". Vooralsnog geen excuses dus. Op Twitter zijn de reacties op de uitspraken van Reynders nochtans niet mals: