Reynders wijzigt dialoog met Saoedi-Arabië na hetze niet

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.
BELGA Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is niet van plan zijn positie ten opzichte van Saoedi-Arabië te veranderen. "We zullen verdergaan met eenzelfde dialoog met Saoedi-Arabië", antwoordde Reynders vandaag in de Kamer op vragen van Egbert Lachaert (Open Vld), Wouter De Vriendt (Groen) en Raoul Hedebouw (PVDA).

De MR-vicepremier benadrukte het belang van Saoedi-Arabië rond de tafel te hebben in de zoektocht naar een oplossing in een aantal internationale conflicten, zoals in Syrië en Irak. Bovendien vindt Reynders het nuttig dat ons land zowel in het algemeen als over concrete dossiers een dialoog met het land kan voeren in verband met de doodstraf. "Zonder die contacten bereik je niets", merkte Reynders op tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De drie vraagstellers hadden kritiek op de schending van de mensenrechten door Saoedi-Arabië, maar ook op de rol die het land speelt in het conflict in Syrië en Irak. Lachaert vindt dat het land op het vlak van de mensenrechten en internationale politiek op zijn verantwoordelijkheid en tekortkomingen moet worden gewezen. "Het is belangrijk dat ons buitenlands beleid niet haaks staan op onze binnenlandse inspanningen inzake de veiligheid", vulde De Vriendt aan.

De Vriendt en Hedebouw namen ook de handelsrelaties tussen België en Saoedi-Arabië in het vizier. "We zijn allemaal tegen terrorisme, maar als het over diplomatie en business gaat, zijn onze relaties uitstekend", ironiseerde Hedebouw, die ook verwees naar de forse Saoedische investering in de Antwerpse haven.

Reynders repliceerde evenwel dat hij op het vlak van buitenlandse handel ter beschikking staat van de gewesten. De bestemmingen van de prinselijke missies worden beslist door de regio's, net zoals zij het zijn die beslissen over de exportlicenties van wapens. De minister merkte nog fijntjes op dat alle politieke partijen, dus ook PVDA, vertegenwoordigd zijn in de raad van bestuur van de Antwerpse haven.

Wouter De Vriendt (Groen).
PHOTO_NEWS Wouter De Vriendt (Groen).
Egbert Lachaert (Open Vld).
BELGA Egbert Lachaert (Open Vld).