Reynders: "Wallonië haakt af tegenover Vlaanderen"

BELGA
De PS gebruikt de sociale bewegingen voor politieke doeleinden. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vandaag in L'Echo. "We baden in het surrealisme", klinkt het in een verwijzing naar de vele recente stakingen.

Reynders verbaast zich erover dat hij vrijdag Jean-Pascal Labille (PS), gewezen minister van Overheidsbedrijven, hoorde zeggen "dat er sociale problemen staan aan te komen bij bpost". "Terwijl geen vakbondsman hierover al iets heeft laten vallen", zegt Reynders. Ook verbaast hij zich erover dat PS-voorzitter Elio Di Rupo probeerde te zeggen "dat het ABVV niet socialistisch is, nadat hij dinsdag was gaan betogen".

"Tel je het ene op bij het andere, dan zie je dat de PS bezig is de sociale bewegingen te gebruiken voor politieke doeleinden", zegt Reynders. Of nog: "De socialisten praten op één manier als ze in de oppositie zitten, een discours dat ze op straat proberen verkocht te krijgen, en op een andere als ze aan de macht zijn."

Reynders stelt vast dat "Wallonië afhaakt tegenover Vlaanderen", maar hij roept tegelijk op tot objectiviteit. "In Brussel heeft de sociale onvrede niet dezelfde impact. En zelfs in Wallonië functioneert de as tussen Waals-Brabant, Namen en Luxemburg correct. Het is vooral in de oude industriële bastions van Luik en Henegouwen dat deze sociale beweging een beetje succes heeft."