Reynders vroeg Iraakse collega doodstraf Belgische jihadist om te zetten in gevangenisstraf

Photonews
Didier Reynders (MR) heeft zijn Iraakse collega gevraagd om de doodstraf voor de Belgische IS-strijder Tarik Jadaoun om te zetten in een gevangenisstraf. Dat heeft de buitenlandminister deze namiddag gezegd. Jadaoun werd vandaag in Irak veroordeeld tot ophanging  tot de dood volgt.

"Het is een principieel standpunt van België om de doodstraf niet uit te voeren", aldus Reynders, die zei een bevestiging gekregen te hebben van de doodstraf. "Het is dan ook logisch dat we ook in deze zaak dat standpunt verdedigen, al voor de start van dit proces heb ik dat aan mijn Iraakse collega gezegd." 

Jadaoun heeft nog dertig dagen de tijd om in beroep te gaan. "We vragen ook hier enkel om een eerlijk proces, en dus ook om de doodstraf niet uit te voeren." Ons land zal de man tijdens een eventueel proces in beroep wel niet bijstaan, omdat Jadaoun zelf naar oorlogsgebied trok. Over een uitlevering van Jadaoun aan België sprak Reynders zich niet uit. "Dat is een zaak voor Justitie." 

Reynders wees er daarnaast nog op dat er volgend jaar in Brussel een internationaal congres tegen de doodstraf georganiseerd wordt.
201 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • DIRK VAN DESSEL

  Waarom ? Iraakse wetgeving is toch toepasselijk ?

 • justin zywchyn

  Venster gelijkvloers, elke avond venster open, naast mij, paar broodmessen, nu ik niet bang, degene die binnen komt zal het niet navertellen,

 • jan callaert

  die Reynders moet zich niet moeien, ophangen die kerel, geen genade, dat heeft hij met zijn slachtoffers ook niet gehad!!

 • Johan Ongena

  Pas maar op of ze sturen hem nog op!

 • dominique castelein

  om een deel van zijn kiesvee te paaien heeft hij die vraag gesteld,geens doet de deur toe of zet ze open,en gezien hun kiesvee meer en meer van dat gespuis is ,bestaat de kans dat hij om zijn uitlevering vraagt,zijn vrienden ngo's hebben die vraag al gesteld,