Reynders: "Regering heeft bankencrisis goed aangepakt"

UNKNOWN

In de plenaire Senaat heeft vicepremier en minister van Financiën Didier Reynders (MR) het optreden van de regering bij de financiële crisis en de crash van de banken verdedigd.

"Brandweerstaat"
Reynders speelde in op wat senator Hugo Vandenberghe (CD&V) eerder tijdens het debat had gezegd: de "brandweerstaat" waarin uitgerukt wordt met de financiële middelen van de burgers. "Eerst wordt de brandweer toegejuicht, maar achteraf vraagt men zich af of ze wel de deur hadden mogen inbeuken en of ze voldoende water gebruikt heeft", maakte de vicepremier de vergelijking met het optreden van de regering.

"Banken zelf verantwoordelijk"
Daarbij klopte Reynders zich op de borst dat onder meer de experten van de bankencommissie het eens zijn dat de regering de crisis goed aangepakt heeft. Reynders legde dan ook de eerste verantwoordelijk van de crisis bij de financiële instellingen zelf.

Geen consensus over controle banken
Reynders brak ook een lans voor de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) en zei dat die versterkt moet worden, net als het Comité voor Financiële Stabiliteit (CFS), het samenwerkingsorgaan van CBFA en Nationale Bank. "Men moet niet te snel een reeks instellingen met het badwater weggooien", luidde het. Over de controle op de banken en de markt was immers in de commissie geen consensus. Sommigen zijn voorstanders om de controle op de banken bij de CBFA weg te nemen. Anderen willen het CSF versterken.

Kalm debat
Voordat Reynders aan bod kwam, was er een uiterst kalm debat over het werk van de bijzondere gemengde commissie. Die rondde vorige week in commissie de werkzaamheden af na drie dagen deliberatie. Op Vlaams Belang dat zich onthield na, stemden alle partijen toen voor. Dat vertaalde zich dan ook in het plenaire debat waarin alle sprekers de pistes in het rapport verdedigden en opriepen tot meer controle op de financiële sector. (belga/vsv)