Reynders praat met Peruviaanse president over toekomstige betrekkingen

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders spreekt met zijn Peruviaanse ambtgenoot Ana Maria Sanchez Vargas en de Peruviaanse president Ollanta Humala over de toekomst van de relaties tussen België en Peru.
EPA Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders spreekt met zijn Peruviaanse ambtgenoot Ana Maria Sanchez Vargas en de Peruviaanse president Ollanta Humala over de toekomst van de relaties tussen België en Peru.
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft met zijn Peruviaanse ambtgenoot Ana Maria Sanchez Vargas en de Peruviaanse president Ollanta Humala gesproken over de toekomst van de relaties tussen België en Peru. Het land staat immers niet meer op de lijst met partners van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Het bezoek aan Peru is de eerste van drie etappes in Zuid-Amerika. Reynders gaat ook nog naar Colombia en Panama.

De beslissing om de Zuid-Amerikaanse landen - waaronder dus Peru - van de lijst te halen en de ontwikkelingshulp te concentreren op "de landen die dat het meest nodig hebben", in Afrika, "is op een positieve manier onthaald", zei Reynders aan nieuwsagentschap Belga. "Het land ontwikkelt zich, is nu een land met gemiddelde inkomens, dat vooral vraagstukken heeft op vlak van onderwijs, de versterking van instanties en economische betrekkingen."

De minister ondertekende met zijn ambtgenoot uit Peru een protocol om een gemengde commissie op poten te zetten, die zich moet buigen over bredere onderwerpen dan de ontwikkelingssamenwerking. Peru is geïnteresseerd in een nauwere samenwerking tussen universiteiten in beide landen. Reynders ontmoette ook vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en leden van Peruviaanse en Belgische ngo's.

Het bezoek aan Peru liet ook toe de economische missie van prinses Astrid in oktober 2014 op te volgen. Ook werd aangehaald welke stappen Peru moet zetten, om te kunnen genieten van een visavrijstelling in het Schengengebied, door onder meer het biometrisch paspoort in te voeren. Het Belgische bedrijf Zetes is kandidaat Peru deze technologie te leveren.

'Peru is nu een land met gemiddelde inkomens, dat vooral vraagstukken heeft op vlak van onderwijs en economische betrekkingen'