Reynders mikt op topjob bij Raad van Europa, maar Belgische politiek blijft plan B

BELGA
Buitenlandminister Didier Reynders (MR) wil een rol blijven spelen in de Belgische politiek als hij in juni niet de nieuwe secretaris-generaal bij de Raad van Europa wordt. Dat zegt hij in Le Soir. Reynders trekt in mei de Brusselse Kamerlijst. "Er zijn vier kandidaten voor de Raad van Europa, en als het niet loopt zoals ik het hoop, dan zou ik in het Belgische politieke parcours willen blijven", zegt Reynders.

Voor een mandaat in het Europees parlement past de minister van Buitenlandse Zaken. "Het probleem met het Europees parlement is dat er een onverenigbaarheid is met de werkzaamheden in de regering in lopende zaken. Ik zie mijzelf de regering niet verlaten in juni of juli, terwijl we dan misschien nog in volle regeringsonderhandelingen zitten.”

Bovendien is het in mei vooral belangrijk om zetels te halen op het federale en regionale niveau, vindt Reynders. "In Europa zal het resultaat niet meespelen in onze deelname aan de coalities. En ik denk dat de twee sterkste figuren op het federale niveau Charles Michel en ikzelf zijn.”

Het partijbestuur van de Franstalige liberalen besliste maandag dat premier Charles Michel opnieuw partijvoorzitter wordt. Hij vervangt Olivier Chastel. Michel blijft tegelijkertijd wel premier tot er een nieuwe federale ploeg is. Reynders trekt de Kamerlijst in Brussel, Michel doet dat in Waals-Brabant. Chastel is lijsttrekker voor Europa.

Het comité van ministers van de Raad van Europa neemt volgende maand interviews af van de vier kandidaten om de Noor Thorbjorn Jagland in oktober op te volgen als secretaris-generaal. De verkiezingen vinden plaats in juni. Reynders neemt het op tegen de Litouwse ex-premier Andrius Kubilius, de vroegere Griekse minister van Buitenlandse Zaken Dora Bakoyannis en de Kroatische minister van Buitenlandse Zaken Marija Pejcinovic Buric.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guido Dyck

  Eu : dé plaats voor de ondeskundige deskundigen ... en maar zakken vullen

 • jos robben

  Wat men al niet bereiken kan met het voor de burger nefaste Marrakesh pact goed te keuren.

 • daan aerts

  Zo zijn ze dan , als er iets van boven gehaald gaat worden van de legale dievenbende veranderen ze snel van post en graaien daar gretig verder en dan is het voor hun opgelost

 • Gerard Hegge

  Hij kiest voor een Vlucht Boulevard , als het begint te stinken zijn ze weg.

 • rik lagrou

  Vraag het aan Leterme verdient nu 3 keer meer dan Belgie Waarom wilden ze zetel in UN VN om postjes veilig te stellen niet om welzijn van belg !