Reynders: "Maak van Brussel een gewest dat heel Brabant omvat"

PHOTO_NEWS

Minister van Financiën Didier Reynders (MR) mocht vandaag in Gent zijn visie op één jaar politieke crisis komen uitleggen. Hij was er te gast op een lunch met Vlaamse ondernemers van de International club of Flanders. N-VA-voorzitter Bart De Wever verzorgde de inleiding. Een wederdienst, want in november vorig jaar stelde Reynders immers De Wever voor aan de Cercle de Wallonie.

Reynders opperde er een oplossing voor Brussel en B-H-V.  Hij hield een pleidooi voor een België met drie gewesten: een Vlaams en een Waals, én een gewest met twee miljoen inwoners dat Brussel en het oude Brabant omvat. Een oud voorstel van gewezen Vivant-voorzitter Roland Duchâtelet is dat. 

De Wever is uiteraard niet te vinden voor het idee, daar de verschillen op communautair vlak tussen de N-VA en de Franstalige liberalen hemelsbreed blijven. "Ik kan even goed een steen rond de nek binden en in de Schelde springen", liet De Wever optekenen.

Op socio-economisch vlak blijven er evenwel veel raakvlakken tussen beide partijen. De MR is daar de favoriete Franstalige gesprekspartner van de N-VA. Ook in dossiers rond asiel en migratie vonden beide partijen elkaar al.

MR-vicepremier Reynders legde aan de ondernemers uit hoe hij ons land socio-economisch wil hervormen: snoeien in de uitgaven, langer werken en lasten verlagen van zodra het kan. Stuk voor stuk die op de instemming van de N-VA-voorzitter konden rekenen.

Maingain

De voorbije dagen leek de relatie wat bekoeld na uitspraken van Oivier Maingain, de voorzitter van het FDF dat deel uitmaakt van de MR. Die had De Wever een negationist genoemd.
 
De Wever eiste dat MR-voorzitter Charles Michel zich van die uitspraken zou distantiëren. Dat gebeurde niet. Nu lijkt de N-VA-voorzitter niet verder aan te dringen. Hij denkt immers dat het de bedoeling is van Maingain om een mogelijk akkoord nu de grond in te boren en wil hem dat niet gunnen "Ik heb de indruk dat Maingain in het zicht van de voor hem belangrijke gemeenteraadsverkiezingen geen akkoord wil". (belga/mvdb)

PHOTO_NEWS
BELGA