Reynders legt bal voor federale onderhandelingen in Vlaamse kamp

MR-kopstuk Didier Reynders vindt dat er op het federale niveau nu vooral naar partners gezocht moet worden "die redelijk genoeg zijn om het institutionele avontuur langs de kant te laten". Dat zij hij bij aankomst op het partijbureau van MR. De bal ligt in het Vlaamse kamp, vindt hij. "Voor de federale regering is het eerst aan de Vlaamse partijen om zich uit te spreken." 

De liberalen van voorzitter en uittredend premier Charles Michel konden de schade in Wallonië beperken. De MR verliest, maar minder dan verwacht, en blijft de tweede partij in het zuiden van het land. In Wallonië zijn links en extreemlinks de grote winnaar, terwijl Vlaanderen naar rechts en extreemrechts neigt.

Op het federale niveau wordt het erg moeilijk, erkent ook Reynders. "De situatie is federaal erg complex, gezien de opmars van de extremen: extreemrechts in Vlaanderen, extreemlinks in Wallonië en Brussel. Ik hoop dat we politieke formaties zullen kunnen vinden die redelijk genoeg zijn om het institutionele avontuur langs de kant te laten staan, en te werken aan de uitdagingen van de campagne: klimaatverandering, koopkracht, economie. Anders riskeren we een blokkering van het land." Voor Reynders is het eerst aan de Vlaamse partijen om zich uit te spreken.

Voor niemand is federaal een plekje weggelegd, waarschuwde hij. "Iedereen valt te omzeilen." Reynders heeft wel een waarschuwing in petto voor de Waalse partijen met veto's. Zo willen Ecolo en PS bijvoorbeeld niet samenwerken met N-VA. "Als de Franstalige partijen België willen laten functioneren, dan zullen ze Vlaamse partners moeten vinden."

In de regio's liggen de kaarten makkelijker, vindt Reynders. MR is de derde partij in Brussel en de tweede in Wallonië, en maakt daarmee een goede kans om in de meerderheid te zitten, zei hij.

Lees ook. Deze coalities zijn mogelijk: vooral federale puzzel wordt aartsmoeilijk
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Janssen

  Vlaanderen, de méérderheid,wordt leeggemolken door federaal en franstalige minderheid,énkel mogelijk door de medewerking van de 'vlaamse' politici, die onder het mom van autonomie voor Vlaanderen het budget 'vergaten' over te hevelen bij de staatshervormingEN! Vlaamse dievenregering besteelt de vlamingen zo dubbel: 1x federaal en 1x 'vlaams'!De vlaamse vijand zit in eigen rangen!

 • Jean Pollet

  trap er niet in Laat de walen maar eens uitleggen hoe ze de toekomst van België zien ?

 • Maartje Nieuwboter

  De vorming van een federale regering zal exact even moeilijk zijn als de hypothetische situatie waarin de politici van Duitsland en Frankrijk een gezamenlijke regering zouden moeten vormen die beide landen tegelijk bestuurt. Succes ermee, mannen ! Na verloop van tijd zal zelfs de hardnekkigste belgicist moeten toegeven dat we beter elk ons eigen potje koken, en ons best beraden over wat we wél nog samen kunnen en willen doen.

 • Noël Claes

  Wat heeft institutioneel hiermee te maken ? Zowel Vlaanderen als Wallonië hangen af van België. En België is dus de institutie, de rest zijn klassen hiervan. Waar maken die politici een probleem van !?!? België heeft jaren goed gedraaid, gewerkt tot het moment dat de verkapte vorm van het Vlaams Blok (NV-A) ten tonele verscheen, sinds dan loopt het volledig verkeerd.

 • GUY MARTENS

  Dat zij hij bij zijn aankomst!!!!! Zelfs in het eerste studiejaar maakt men zo'n fout niet.