Reynders: "Ik geloof niet in het programma van N-VA"

Didier Reynders geeft bloemen aan Open-VLD-collega Maggie De Block op haar verjaardag op 28 april
PHOTO_NEWS Didier Reynders geeft bloemen aan Open-VLD-collega Maggie De Block op haar verjaardag op 28 april
Na Charles Michel beweert nu ook Didier Reynders, het andere kopstuk van de MR, liever geen regering met de N-VA te vormen. "Ik geloof niet in hun programma", zegt hij in De Standaard.

Reynders heeft goede redenen om niet met de N-VA in zee te gaan: hij vertrouwt Bart De Wever en de zijnen niet. "Wat was de eerste keuze van de PS en de N-VA tijdens de regeringsonderhandelingen in 2010? Om een regering zonder de liberalen op de been te brengen. Wie zegt dat ze het nu ook weer niet proberen? Want laat ons eerlijk zijn: de PS en de N-VA voeren elkaars campagne. Ze maken van deze verkiezingen een karikatuur. Alsof we straks gaan kiezen voor het communisme of voor het pure neoliberalisme."

"CD&V voerde pestbelastingen in"
Didier Reynders voelde zich als een vis in het water als minister van Buitenlandse Zaken tijdens de regering Di Rupo, maar het is geen geheim dat hij liever minister van Financiën was gebleven, wat hij in de regeringen daarvoor was. En in zijn ogen deed hij het beter dan zijn opvolgers Steven Vanackere en Koen Geens.

PS en N-VA maken van deze verkiezingen een karikatuur. Alsof we straks gaan kiezen voor het communisme of voor het pure neoliberalisme.

Didier Reynders

"Ik stel vooral vast dat de twee CD&V-ministers op Financiën al die pestbelastingen hebben doorgevoerd", zegt hij in een dubbelinterview met Unizo-topman Karel Van Eetvelt in De Standaard. "Ik stond in Vlaanderen geboekstaafd als de slechtste minister van Financiën ooit. Ik ga ervan uit dat ik nu de op twee na slechtste ben."

Ik stond in Vlaanderen geboekstaafd als de slechtste minister van Financiën ooit. Ik ga ervan uit dat ik nu de op twee na slechtste ben.

Didier Reynders

Fraudeurs tot tegendeel bewezen?
Toch heeft hij die zogenaamde pestbelastingen - vooral voor zelfstandigen dan - mee goedgekeurd. "Ik steek me niet weg. Wij waren met de MR geen fan van die beslissingen, maar we konden ze wel laten passeren. Waarom? Omdat ze minder voelbaar zijn in Brussel en Wallonië dan in Vlaanderen. De 'pestbelasting' is niet toevallig een Vlaamse uitdrukking. Er zijn meer bedrijfswagens in de provincie Antwerpen dan in heel Wallonië."

Niet alleen zijn CD&V-collega's krijgen een veeg uit de pan, ook een staatssecretaris uit de regering waar nochtans ook Reynders deel van uitmaakte krijgt nu scherpe kritiek. "Ik weet niet hoe John Crombez momenteel in Vlaanderen bekeken wordt", vraagt Reyders. "Maar ik stond versteld van zijn niet-aflatende pogingen om mensen die economisch actief zijn het gevoel te geven dat ze fraudeurs zijn tot het tegendeel bewezen is. Dat moet veranderen."

Ik sta versteld van Crombez' niet-aflatende pogingen om mensen die economisch actief zijn het gevoel te geven dat ze fraudeurs zijn tot het tegendeel bewezen is.

Didier Reynders