Reynders en De Croo naar woelig Congo voor vierdaags bezoek

Didier Reynders.
BELGA Didier Reynders.
Enkele weken na de dodelijke straatprotesten tegen de aanpassing van de kieswet in Congo reizen ministers van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) morgen af naar het belangrijkste partnerland voor de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Tijdens de contacten met vertegenwoordigers van zowel het Kabila-regime als oppositie en middenveld zal de verkiezingskalender, die eind 2016 presidentsverkiezingen voorziet, bovenaan de agenda staan.

Verkiezingskalender
Na de publicatie van de kieskalender riep Reynders "alle betrokkenen" al op "bij te dragen tot transparante, vrije en rechtvaardige verkiezingen". De grondwet verbiedt Kabila, aan de macht sinds de moord op zijn vader in 2001, om zich een derde keer verkiesbaar te stellen. Via omwegen, zoals de aanpassing van de kieswet, probeerde hij die verkiezingen voor zich uit te schuiven, al stuitte dat plan op zoveel verzet vanuit binnen- en buitenland, maar ook uit het eigen kamp, dat het werd afgeblazen.

Congo-experts vrezen nu voor uitstel van de voor oktober geplande lokale en provinciale verkiezingen, wat op zijn beurt zou leiden tot uitstel van de presidentsverkiezingen. Daartussen moet ook nog parlementsverkiezingen gehouden worden. 11.11.11 wijst op het belang van die lokale verkiezingen, maar merkt op dat, vooral in het oosten, de veiligheidssituatie niet stabiel is.

Reynders heeft al duidelijk gemaakt dat de "presidents- en parlementsverkiezingen van 2016 geen vertraging mogen oplopen door de provinciale en lokale verkiezingen". Daarnaast vraagt 11.11.11 dat België het verkiezingsproces nauw opvolgt, en duidelijkheid schept over de Belgische financiering van dat proces.

Onrust
Naast de reeks van verkiezingen zal ook de situatie in het onrustige oosten van het land besproken worden. De vicepremiers trekken immers ook een dag naar Goma, vlak bij de grens met Rwanda. Het symbool in het oosten is de strijd tegen de FDLR (Forces démocratiques de libération du Rwanda). Begin januari verstreek voor die rebellen de deadline waarbinnen ze de wapens neergelegd moesten hebben. Eind januari kondigde het Congolese regeringsleger de start van het langverwachte offensief aan, zonder de steun van Monusco, de VN-missie in Congo.

Maar behalve een aankondiging lijkt op het terrein nog maar weinig concrete actie genomen te zijn. Tegelijk blijven ook nog vele andere rebellengroeperingen onrust zaaien in het oosten van het land. Een strategie om de FDLR en de andere groeperingen te ontwapenen en te reïntegreren wordt een ander gespreksonderwerp in Kinshasas en Goma.

Voor de vicepremiers woensdagavond weer op het vliegtuig stappen, staat nog een audiëntie gepland met Kabila. In een onderhoud met verschillende westerse ambassadeurs, eind vorige week, haalde Kabila nog uit naar de inmenging van de internationale gemeenschap in Congolese dossiers.

Reynders en De Croo zijn ook in het land voor gesprekken over de Belgische ontwikkelingsprojecten en het economische klimaat.

Joseph Kabila.
AFP Joseph Kabila.