Reynders botst met Francken: fregat Louise-Marie blijft actief in Middellandse Zee

Staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).
photo_news Staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).
Het fregat Louise-Marie zet zijn opdracht op de Middellandse Zee zoals afgesproken voort tot het einde van de maand. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) vandaag verklaard na afloop van een Raad met Europese ministers van Buitenlandse Zaken.

De vicepremier reageert daarmee op uitspraken van staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Francken had gezegd dat ons land beter zou ophouden met de missie, omdat die een aanzuigeffect op illegale migranten teweeg zou brengen. Op zijn kabinet luidt het maandag dat het niet de bedoeling is het fregat nu meteen terug te roepen naar Zeebrugge, maar dat een verlenging van de opdracht niet hoeft.

De Louise-Marie wordt ingeschakeld in de bredere Europese operatie "Sophia". Die heeft tot doel migrantensmokkelnetwerken te traceren en op te rollen. "We hebben verklaard dat we verder willen deelnemen aan operatie Sophia", aldus minister Reynders. Wel meent hij dat tegen de volgende missie van het fregat, de aanpak van de migratiecrisis vanuit Libië een volgende etappe zou moeten aangesneden hebben.

Dat zou bijvoorbeeld betere controles aan de zuidelijke grens en met Tunesië kunnen betekenen. Het zou ook kunnen gaan over investeringen in opvangcentra in Libië, om migranten te ontvangen en van daaruit te bepalen of ze naar Europa kunnen komen, dan wel geen enkele kans maken. Ook zouden tussenkomsten in Libische territoriale wateren mogelijk moeten zijn om migranten in gammele bootjes weer aan wal te brengen. "Het heeft geen zin te wachten in internationale wateren. Dat heeft iets cynisch", vindt Reynders.

Europees overleg

Reynders en zijn Europese ambtgenoten bogen zich vandaag over de mogelijke uitbreiding van de activiteiten van Sophia naar de Libische territoriale wateren. De hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid, Federica Mogherini, wees er alvast op dat zo'n stap niet enkel een uitnodiging van Libië vereist, maar allicht ook meer capaciteit. "De lidstaten die dit zo graag willen, moeten dan ook nadenken over het aantal middelen dat ze ter beschikking willen stellen van de operatie."

Mogherini beklemtoonde dat Sophia de Libische kustwacht aan het opleiden is. Ook broedt de Italiaanse op een monitoringmechanisme dat het mogelijk moet maken om de operaties van getrainde kustwachters in de Libische territoriale wateren van nabij op te volgen. "Het ultieme doel is niet om een Europese aanwezigheid in de Libische territoriale wateren te hebben, maar dat de klus wordt geklaard. Als de Libische kustwacht de smokkelnetwerken kan ontmantelen, dan is dat ook prima", aldus Mogherini.

Het mandaat van Sophia moet tegen eind deze maand verlengd worden. "We hebben nog een aantal weken tijd en ik zie geen bijzondere problemen met bepaalde lidstaten", zo reageerde Mogherini op de suggestie dat Italië zich zou verzetten tegen een verlenging van de missie. Sinds begin dit jaar ontving het land al meer dan 85.000 migranten vanuit Libië en de regering in Rome dreigde er al mee de Italiaanse havens te sluiten voor schepen die geredde migranten aan land brengen. Francken pleitte er al voor migranten naar Afrika terug te brengen. "Dat voorstel heb ik vandaag niet gehoord van de Belgische minister van Buitenlandse Zaken", luidde de summiere reactie van Mogherini.

De ministers verlengden vandaag wel alvast het mandaat van de Europese missie die Libië helpt bij het controleren van zijn zuidelijke grens, waarlangs vele Afrikanen passeren vooraleer ze de oversteek naar Europa wagen. Ook krijgen lidstaten een wettelijke basis om de uitvoer van opblaasboten en buitenboordmotoren naar Libië te verhinderen wanneer ze redenen hebben om aan te nemen dat die gebruikt zullen worden door smokkelaars. "Dit zal hun zaken een beetje lastiger maken", meent Mogherini. Het verkopen van boten en motoren aan Libische vissers blijft wel toegestaan.

De centrale vraag blijft de stabiliteit van Libië. Ondanks vredesakkoorden die eind 2015 in Marokko het levenslicht zagen, blijft de toestand erg broos in het Noord-Afrikaanse land, waar de internationaal erkende regering van premier Fayez Sarraj de grootste moeite blijft ondervinden om haar gezag te laten gelden en controle over het hele grondgebied te verwerven. De Europeanen betonen alvast hun steun aan Ghassan Salamé, de nieuwe speciale gezant van de Verenigde Naties voor het land.