Reynders blijft topkandidaat om Raad van Europa te leiden

MR-vicepremier Didier Reynders (60), sinds 1999 onafgebroken minister in de federale regeringskabinetten.
Photo News MR-vicepremier Didier Reynders (60), sinds 1999 onafgebroken minister in de federale regeringskabinetten.
Onstlagnemend minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Didier Reynders (MR) is nog steeds topkandidaat om de nieuwe secretaris-generaal van de Raad van Europa te worden. Twee medekandidaten zijn afgevallen, waardoor enkel nog zijn Kroatische ambtgenoot Marija Pejcinovic Buric roet in het eten kan gooien.

Dat  hebben de ministers van de 47 lidstaten van de Raad van Europa vandaag beslist. Dit betekent dat de oud-premier van Litouwen Andrius Kubilius en de Griekse oud-minister Dora Bakoyannis zijn afgevallen.

De parlementaire vergadering van de in Straatsburg gevestigd instantie kiest eind juni wie de topfunctie vanaf 1 oktober mag bekleden. De huidige secretaris-generaal, de Noor Thorbjørn Jagland zwaait dan af. Hij leidt de organisatie die toeziet op de mensenrechten sinds 2009. De Raad van Europa is vooral bekend van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Ook landen als Rusland en Turkije zijn erbij aangesloten.

Naast Reynders is enkel nog de Kroatische Marija Pejcinovic Buric in de running.
EPA Naast Reynders is enkel nog de Kroatische Marija Pejcinovic Buric in de running.12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • andre van de wege

  schaf gans diene cinema van europa af.kost ons pakken geld juist voor een jobke te geven aan een politieker.

 • herman van cauter

  Raad van Europa is een nutteloze instelling met 318 vertegenwoordigers en 318 vervangers?! en 750 ambtenaren, allen aangestuurd door een secretaris-generaal. Als meester-sjoemelaar zal Reynders hier op zijn plaats zitten ! Pak De Poen show, aflevering zoveel van Europa !

 • Berje Canard

  Ik denk dat Chris Delanghe niet goed weet wat het allemaal is. De Raad van Europa heeft werkelijk niets, maar dan ook niets met de EU te zien. Beter zouden zo'n mensen geen commentaar geven.

 • Jan Van Rompaey

  Zijn er echt geen beteren?

 • Tony Vandermaelen

  Als iemand als Reynders daar een topfunktie kan krijgen dan zegt dat direct genoeg over de kwaliteit van de Raad van Europa. Moeten we daar nu mee huilen of lachen?