Reynders blijft bereid Belgisch-Congolese relaties te herstellen

Photo News
Hoewel België "erg ongerust" is over de toestand in Congo is het land steeds bereid om te praten over een herstel van de relaties tussen Brussel en Kinshasa. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vandaag bevestigd.


"Ik heb mijn Congolese collega Léonard She Okitundu vrijdag aan de telefoon bevestigd dat we ter beschikking staan voor een dialoog over onze bilaterale relaties, in Brussel of in Kinshasa - deze laatste is zijn voorkeur. We hebben dit in een 'verbale nota' bevestigd en verduidelijkt dat de delegatie kan bestaan uit vertegenwoordigers van de premier en van de ministers van Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingsamenwerking en Defensie", zei Reynders in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken.

Reynders en zijn collega van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo beslisten na het neerslaan van de manifestaties op oudejaarsdag in Congo, om de 25 miljoen ontwikkelingshulp te heroriënteren naar lokale ngo's en niet langer te werken via de regeringssamenwerking met Kinshasa, die overigens via andere programma's dit jaar nog kan rekenen op 70 miljoen euro steun.

Dat schoot de Congolese regering in het verkeerde keelgat, met als gevolg de vraag om onmiddellijk de activiteiten van het nieuwe Belgische agentschap voor ontwikkeling (Enabel) in Congo, het Schengenhuis in Kinshasa en het consulaat-generaal in Lubumbashi. Brussels Airlines zou ook nog maar vier keer per week naar Kinshasa kunnen vliegen in plaats van dagelijks vandaag. 
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • William Van Den Berghe

  Wie wordt er hier rijk van deze "relaties" dat men bereid is 100 miljoen belastingsgeld ( jaarlijks ? ) op de rekening van de corrupte Kabila en zijn bende te zetten ? Blijkbaar is er hier nog geld in overvloed . Heeft men ooit al eens aan de belastingsbetaler gevraagd of die hier akkoord mee gaat ? Ik eis dat ze dat geld in eigen land investeren om hier de armoede te bestrijden.

 • Chris Fabel

  Meteen is het terug duidelijk waarom de gewone Belg kreunt onder de belastingdruk en tot op hoge leeftijd moet blijven werken! Dat het regime in Congo al tientallen jaren totaal corrupt is en de arme bevolking in de kou blijft staan daar hebben onze politici en het koningshuis blijkbaar geen morele last van.

 • Roger Deprez

  Hopeloos en corrupt de leiding in Congo en dan stuurt men daar nog van ons belasting geld heen, terwijl de doorsnee mensen hier kreunen onder de belasting druk men moet maar durven. Met de politiek is alles mogelijk en dit al tientallen jaren.

 • Raoul Rouma

  Weet die nu nog niet dat dat hopeloos is. Enkel met veel geld kan je alles herstellen, maar daar word de bevolking zeker niet beter van. Alle steun inhouden, we hebben daar niets meer te zoeken, zeker de modale Belgische burger niet. Machtige landen geven steun aan Kabila in steun voor grondstoffen en daar kan Belgie zonder steun nooit tegen op.

 • Jean West

  Hij zal al onder druk gezet worden van bepaalde rijke Belgen en het koningshuis die daar zeer grote financiële belangen hebben.