Reynders biedt excuses aan: "Niet mijn bedoeling mensen te kwetsen"

BELGA
MR-Vicepremier Didier Reynders heeft zijn excuses aangeboden aan de mensen die gekwetst waren door de uitspraken die hij vanochtend tijdens een debat op de RTBF deed. Reynders zegt dat hij enkel wilde refereren aan een bepaalde periode en dat hij misschien een verkeerde woordkeuze heeft gemaakt. "Het was mijn bedoeling niet mensen te kwetsen", luidde het vanavond.

Tijdens een debat met premier Elio Di Rupo wilde Reynders het belang van de liberalen in de federale regering onderstrepen. Hun terugkeer in de regering betekende immers het einde van een periode die gekenmerkt werd door "de ontvoering en verdwijning van kinderen, de affaires, de dioxinecrisis, ... De terugkeer van de liberalen was nodig om de orde te herstellen", zei Reynders tijdens La Première (RTBF). De uitspraak zorgde voor een storm van verontwaardigde reacties op de sociale media.

"Foute woordkeuze"
"Ik begrijp de reactie van verschillende burgers en wil hen mijn excuses aanbieden", reageert Reynders vanavond, nadat hij in de loop van de dag een vergadering van de Raad van Europa in Wenen bijwoonde. "Als vader van kinderen en grootvader van kleinkinderen begrijp ik de emotie van de mensen." Volgens Reynders wilde hij enkel refereren "aan een periode waarin er een oorlog was tussen de politiediensten en er problemen waren met de voedselveiligheid (de dioxinecrisis). Misschien heb ik een foute woordkeuze gemaakt. Het was mijn bedoeling niet mensen te kwetsen."