Reynders bevestigt noch ontkent aanwezigheid kernwapens in Kleine Brogel

EPA
Minister van Defensie Didier Reynders (MR) bevestigt noch ontkent dat er Amerikaanse kernwapens aanwezig zijn op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. De minister wees erop dat dit altijd de houding geweest is van de voorbije Belgische regeringen, wat ook hun samenstelling was. 

De aanwezigheid van kernwapens op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel stond zwart op wit in de kladversie van een rapport van het NAVO-parlement, een assemblee met parlementsleden uit de NAVO-lidstaten. Groene parlemementsleden brachten het ontwerprapport naar buiten. In de definitieve versie werd de passage overigens geschrapt. Desalniettemin willen minstens Ecolo-Groen en sp.a de kernwapens uit ons land laten verwijderen. 

Minister Reynders stelde dat het bewuste rapport geen document van de NAVO is. "Dit valt onder de strikte verantwoordelijkheid van een parlementslid van een geallieerd land". De defensieminister zei dat ons land "als betrouwbare bondgenoot van de NAVO het beleid van de alliantie" steunt. En hij wees erop dat de non-proliferatiestrategie van de NAVO uitgaat van een "conventionele en nucleaire capaciteit". 

De regering besliste vorig jaar om nieuwe Amerikaanse F-35-gevechtsvliegtuigen aan te kopen. Met de mogelijkheid om kernwapens te dragen is toen geen rekening gehouden, omdat die toen niet bij de F-35 beschikbaar was, zei Reynders. De Amerikanen ontwikkelen het vliegtuig intussen wel verder en wellicht wordt de nucleaire optie tegen 2025 mogelijk. Maar het zal aan de volgende Belgische regering zijn om daarover een eventuele beslissing te nemen.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gilbert Vermeersch

  Kernwapens bij ons? Wat een intelligente vraag van groen.

 • Patrick Verbelen

  Natuurlijk zijn er daar kernwapens, altijd al geweest.

 • Jan Verstrepen

  En dan gaan we zoals in 1940 onze vijanden, wat er zijn er, tegenhouden met een tweedekker of een zak frieten. Atoomwapens zijn helaas en ik herhaal helaas, de enige waarborg op vrede neem die weg en het spelletje herbegint.

 • Emi De graeve

  zwijgplicht tot het tegendeel zal bewezen zijn ?

 • daniel d'hulst

  onze regering en ministers weten het niet goed, raar ? Waarom zitten ze dan in een regering ?