Reynders, ADIV-baas en legerstafchef worden in Kamer gehoord over inlichtingendienst

Didier Reynders.
BELGA Didier Reynders.
De Begeleidingscommissie van de Comité's I (Inlichtingen) en P (Politie) van de Kamer heeft beslist om op 18 maart minister van Defensie Didier Reynders, de baas van de militaire inlichtingendienst ADIV Claude Van de Voorde en legerstafchef Marc Compernolle uit te nodigen voor een hoorzitting achter gesloten deuren over de problemen bij de militaire inlichtingendienst. Dat schrijft De Standaard en is door goede bronnen aan Belga bevestigd.

De commissie besprak maandag een opvolgingsonderzoek over de Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid (ADIV) van het leger. In juni vorig jaar bleek uit een audit dat de Directie Counterintelligence, die werkt rond contraspionage, zijn werk niet naar behoren uitoefent door interne twisten met aanslepende discussies en diepgeworteld wantrouwen. De audit van het Comité I, dat toezicht moet houden op de inlichtingendiensten, bevatte ook aanbevelingen. Zo moest er tegen het einde van 2018 werk worden gemaakt van een missie en een visie voor de afdeling contraspionage, moesten er afspraken komen met andere inlichtingendiensten (zoals de Staatsveiligheid) en moest er duidelijkheid komen over welke middelen op welk domein worden ingezet.

De commissieleden kwamen echter tot de conclusie dat er nauwelijks iets is veranderd aan de werking van de ADIV, waarop besloten werd de minister en de chefs van de ADIV en het leger uit te nodigen.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Van der Vloedt

  Ons kent ons en hebben ons goed laten informeren door de ons aangestuurde benoemingen en geven de inlichtingen door als het ons past in onze "strategie" die ons het meeste vooruit helpt en verrijkt. Laat ons naar een gesloten vergadering komen, dat is goed voor onze democratie en een ander zijn verknechting en zijn belastinggiften (aan ons).

 • chris delanghe

  ik denk dat daar veel schijnjobs gecreerd zijn waar ze gewoon geld incasseren om niks te doen. Hoe onbewamer, hoe meer ze verdienen. Met de politici op kop! Rondlopen op de Brafa beurs en de grote jan uithangen , dat wel !

 • Michel Van Limbergen

  En deze onbekwame heerschappen zorgen voor de veiligheid van de burger?

 • Thomas Buick

  Er zullen wel meer zaken zijn die u zich afvraagt als u het verschil tussen toezicht houden en leiding geven niet kent.

 • Thomas Buick

  Jurgen, de comités zijn controleorganen en geven niet de dagelijkse leiding