Reuzegom in e-mail vlak voor fatale doop: “Beste sadisten en moordenaars”

Het parket wil achttien leden van Reuzegom voor de rechtbank brengen. Vrijdag buigt de raadkamer zich over de zaak.
VTM Het parket wil achttien leden van Reuzegom voor de rechtbank brengen. Vrijdag buigt de raadkamer zich over de zaak.
“Beste sadisten en moordenaars”, met deze aanhef stuurde het praesidium van Reuzegom enkele dagen voor de dood van Sanda Dia (20) een e-mail met praktische informatie naar zijn leden. Dat blijkt uit onderzoek van Telefacts Nu. Die aanhef is “bijzonder cynisch, zeker als je de afloop kent”, reageert Kris Luyckx, advocaat van de twee studenten die de doop overleefden, bij VTM NIEUWS.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De leiding van de studentenvereniging wilde er absoluut een keiharde, zelfs sadistische bedoening van maken, zo blijkt uit een reconstructie van ‘Telefacts NU’ die dinsdagavond op VTM werd uitgezonden. “Het was duidelijk dat het een doopweek zou worden die niet voor doetjes was”, zegt Luyckx.

Student Sanda Dia (20) kwam in december 2018 om het leven tijdens een doopritueel van Reuzegom.
Tim Dirven Student Sanda Dia (20) kwam in december 2018 om het leven tijdens een doopritueel van Reuzegom.

Raadkamer

Hij verdedigt de twee studenten die samen met Sanda deelnamen aan de fatale doop, maar zelf het ritueel hebben overleefd. “Wat mijn cliënten betreft, ben ik ervan overtuigd dat zij op voorhand niet de echte draagwijdte hebben geweten. We weten dat de dooprituelen zelf angstvallig geheim werden gehouden. Er werd daar erg weinig over uitgelekt”, wijst de advocaat erop.

Beide studenten verwerken het voorval op hun eigen manier, aldus nog Luyckx. Het feit dat de de raadkamer in Hasselt zich komende vrijdag buigt over de zaak rijt wel opnieuw “diepe wonden” open, klinkt het. “Het waren toch goeie vrienden van Sanda. Zij hebben samen dat traject naar die doop doorstaan.”

“Groepsdruk”

Het tweetal kan “heel moeilijk” praten over wat er is gebeurd. “Er is psychologische begeleiding aan te pas gekomen”, zegt Luyckx. “Niet alleen om te verwerken wat daar is gebeurd.” Hij schetst vervolgens de situatie van zijn cliënten op het momenten van de feiten. “Je zit daar, zeg maar, in een bijna onmachtige positie. Door de groepsdruk kan je nog moeilijk zelf handelen en dan zie je een van je beste vrienden die er slecht aan toe is.”

Kris Luyckx, advocaat van de twee studenten die de doop overleefden.
Kris Luyckx, advocaat van de twee studenten die de doop overleefden.

Of ze zich schuldig voelen? Luyckx wijst erop dat ze met drie (Sanda en de twee cliënten van Luyckx, nvdr.) “bij wijze van spreken in die put opgesloten zaten”. “Ik denk dat zij diegenen waren die op zeker ogenblik hebben gezegd ‘hier moet ingegrepen worden’.” Het is op hun aangeven dat Sanda uiteindelijk naar het ziekenhuis is gebracht, aldus de advocaat. 

Er zijn duidelijk wettelijke, maar ook menselijke grenzen overschreden

Kris Luyckx

“Punt maken”

“Het is zeer moeilijk wanneer je vrienden hebt die voor de dood van een andere goeie vriend verantwoordelijk zijn. Het is logisch dat daar een verwerkingsproces komt”, voegt hij nog toe.

Door de burgerlijke partijstelling zal dat punt gemaakt worden, zegt Luyckx. “Dat is niet evident”, klinkt het. “Ik heb van mijn cliënten niet de opdracht gekregen om als wraakridders te acteren. Er moet niet opnieuw nog bloed vloeien. Maar zij willen hun punt maken. Er zijn duidelijk wettelijke, maar ook menselijke grenzen overschreden.”

Lees ook:

Vader van Sanda Dia spreekt voor het eerst: “België gaf me alles, Reuzegom nam me alles af” (+)

RECONSTRUCTIE. De goed bewaarde geheimen van Reuzegom (+)

“Wat met Sanda is gebeurd, is geen ongeval”: drie vrienden over Sanda Dia, die stierf tijdens een studentendoop (+)
102 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eddy Vermeulen

  Begint een bericht met zulke aanhef dan scheelt er iets aan de psychische toestand van de afzender(s).

 • Ronny Ooijen

  Breng ze naar Beringen. Laat ze per persoon gedurende 1, 2 of ...jaar (24/7) in de mijn elke dag 1 ton steenkool delven. Quota niet bereikt? Dan de volgende dag geen melk of oud brood. Bewakers zijn niet nodig want ze blijven beneden. Cru van mij? Nee, gerechtigdheid! Er zijn nog mensen (vaak gepensioneerden) die verwarmen op steenkool. Op deze manier kunnen zij goedkoop aan steenkool geraken.

 • Erik Meers

  Niet te verwonderen dat deze jonge gasten zich onaantastbaar voelen , hun ouders behoren tot de "elite" en de kinderen krijgen met de paplepel ingegeven dat als je geld hebt en de juiste mensen kent je alles mag .

 • Françoise Stevens

  Er kan nog een bijkomende aanklacht komen : Dierenmishandeling ! Was het niet in een vlaamse gemeente waar ze de traditie van visjes in een champagneglas niet meer mogen doorvoeren ? Maar hier op de "doop" kan dat wel ? Zoals je zegt Coen Geurts; wat een opvoeding hebben die kerels gehad en wie denken ze wel dat ze zijn ! Sterkte aan de familie en andere slachtoffers !

 • Patrick Rens

  Dit zijn de CEO's van de toekomst. Fijne mentaliteit!