Restauratieproject Antwerpse Handelsbeurs kan eindelijk starten

UNKNOWN
De als monument erkende Antwerpse Handelsbeurs wordt de komende jaren samen met de aanpalende Schippersbeurs en een voormalig gebouw van de burgerlijke stand omgebouwd tot een evenementenruimte en hotel. De plannen om het complex een nieuwe bestemming te geven met gedeeltelijke publieke toegankelijkheid stonden al jaren op stapel, maar raakten om financiële redenen niet eerder rond.

De Handelsbeurs is een negentiende-eeuwse versie van het gelijknamige zestiende-eeuwse beursgebouw dat door een brand volledig vernield werd. Het pand staat al jaren leeg en is door verwaarlozing flink afgetakeld. Toch wilde de stad Antwerpen het niet verloren laten gaan en werd de voorbije jaren gezocht naar privé-investeerders die het weer in zijn oude glorie zouden kunnen herstellen.

Nu is het plaatje volgens Antwerps schepen voor Stadsontwikkeling Ludo Van Campenhout volledig rond. De hotelketen Marriott heeft een akkoord getekend om een vijfsterrenhotel onder te brengen in het voormalige gebouw van de Dienst Bevolking. De Handelsbeurs en Schippersbeurs worden dan weer gerestaureerd om er een evenementenhal en ontmoetingsplaats van te maken. Beide beursgebouwen blijven in eigendom van AG Vespa, het vastgoedbedrijf van de stad, maar worden in erfpacht gegeven aan een investeringsgroep.

"Mensen kwamen hier vroeger samen om te kopen en verkopen", zegt Van Campenhout. "Die sociale functie wilden we absoluut behouden. Daarom krijgt het gebouw een publieke doorgangsruimte, een soort overdekte agora."

Het totale kostenplaatje wordt geschat op 28 miljoen euro. In 2014 zou de Handelsbeurs opnieuw de deuren openen, het hotel volgt een jaar later.