Restaurants willen vroeger dan 3 juni weten of ze opnieuw open mogen

De horecasector hield op 7 mei een opmerkelijke actie op de Brusselse Grote Markt. Duizend koksvesten als graf sympboliseerden de coronacrisis die de sector dubbel en dik treft. Een op drie zaken opent allicht niet meer de deuren.
Photo News De horecasector hield op 7 mei een opmerkelijke actie op de Brusselse Grote Markt. Duizend koksvesten als graf sympboliseerden de coronacrisis die de sector dubbel en dik treft. Een op drie zaken opent allicht niet meer de deuren.
Mag de horeca opnieuw open en wanneer? Restaurantuitbaters dringen er bij de overheid op aan om zo snel mogelijk te beslissen over een eventuele heropstart, en niet te wachten tot de volgende Nationale Veiligheidsraad. Die staat gepland op woensdag 3 juni, pas binnen elf dagen. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Als die dag het licht op groen wordt gezet, kunnen restaurants niet zomaar meteen heropenen. Dat duurt sowieso langer dan vijf dagen, eerder is niet realistisch, klinkt het.

Restaurantuitbaters willen een perspectief en vragen snel concrete regels. Vele restaurants proberen momenteel met afhaalmaaltijden het hoofd boven water te houden. Voor hun beperkte kaart hebben ze slechts een kleine voorraad nodig. 
Dat verandert als ze opnieuw open mogen gaan. Uitbaters hebben tijd nodig om bestellingen te plaatsen bij hun vaak internationale leveranciers en deze geleverd te krijgen. Ook het herinrichten van hun zaak om sociale distancing te bewerkstelligen, vraagt tijd. 

De kans is echter klein dat een beslissing over de horeca vroeger dan 3 juni valt. Op de Nationale Veiligheidsraad met premier Sophie Wilmès en de minister-presidenten van de regio’s wordt dan ook de cultuursector, de uitbreiding van de sociale bubbel en de grote en kleine evenementen besproken.  
44 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bruno Billen

  Voor mijn part mag den boel dicht blijven,seizoen of niet.mij zien ze niet meer op restaurant of café.ne mossel friet en ne cola aan de kust...en ge bent minstens 35€kwijt per man en het risico op covid19...nee merci.

 • Marc Van der Vloedt

  Ze gaan ijveren voor onkostennota's voor iedereen, elke belastingplichtige, die de HoReCa bezoeken en bezochten. (als een soort inkomsten- en BTW controle voor de 3 partijen; de horecazaak, de verteerder en FOD financiën en) Uiteraard voor het wel zijn van iedere Belg/Vlaming/(belasting betalende) burger.

 • Jean Petermans

  Het is niet zo dat als men op een dag openen mag... dat men ook openen moet.

 • Jean Petermans

  Het is niet zo dat als men op een dag openen mag... dat men ook openen moet.

 • Ferdinand Nuyts

  Horeca en Cafés Restaurant en sportclubs zijn broeihaarden en kweekvijver van besmeting? neen bedankt. liever geen tweede lockdown.