Respect voor homorechten is groot in België

THINKSTOCK
België was ook in 2013 na Groot-Brittannië het Europese land waar de rechten van homoseksuelen het beste werden gerespecteerd. Dat blijkt uit een rapport van ILGA-Europe, een Europese organisatie die strijdt voor homorechten.

"De politieke wil om homofobie en transfobie te bestrijden bleef op alle niveau's sterk", stelde ILGA over België in het rapport. "Ngo's vestigden de aandacht op ongelijkheden in toegang tot gezondheidszorg, en transgenders moeten nog een degelijke herziening van de geslachtsveranderingswet krijgen. Positief is dat LHBT-mensen (lesbische, homoseksuele, biseksuele en transseksuele personen, red) enkele van de laagste waarden betreffende discriminatie en pesterijen opgaven in het eerste LHBT-onderzoek in de Europese Unie" in mei vorig jaar.

78/100
ILGA-Europe gaf 49 Europese landen een score van 0 tot 100. De organisatie bekeek onder meer of het homohuwelijk in de landen wettelijk is en of er wetten bestaan tegen homofobie en discriminatie op de werkvloer. België behaalde de tweede plaats in de ranking met 78 procent, of 11 procentpunt meer dan in 2013. Toen eindigde ons land eveneens op de tweede plaats met 67 procent. Het Verenigd Koninkrijk staat op kop met 82 procent, of vijf procentpunt meer dan vorig jaar, toen het eveneens de ranglijst aanvoerde. Spanje volgt op plaats drie (73%), voor Nederland (70% en Noorwegen (68%). Rusland, Azerbeidjan en Armenië zijn met amper 6, 7 en 9 procent de hekkensluiters van de lijst.

Verontrustend
ILGA-Europe zag vooruitgang wat betreft de bescherming van de rechten van holebi's in verschillende Europese landen, maar merkte op dat het Europese gemiddelde met 36 procent heel laag blijft. Zelfs het gemiddelde voor landen van de Europese Unie (46 procent) ligt onder de 50 procent. Het meest verontrustend, aldus de organisatie, is dat 34 van de 49 Europese landen, waaronder 14 lidstaten van de EU, onder de 50 procent scoren.