Repetitie voor luchtdefilé zorgt voor beroering in Gent

De cockpit van een C-130 (Archieffoto)
UNKNOWN De cockpit van een C-130 (Archieffoto)

Een eerste repetitie van het luchtdefilé voor de nationale feestdag op 21 juli heeft dinsdag in Vlaanderen voor enige beroering gezorgd, met name in Gent, waar de doortocht op vrij lage hoogte van een Airbus A330 begeleid door twee F-16-jachtvliegtuigen meer dan één bewoner verbaasd deed opkijken.
 
De leiders van elke formatie van legervliegtuigen en -helikopters die aan het defilé deelnemen, hielden dinsdagmiddag een repetitie, waarbij ze over het Brusselse Paleizenplein vlogen op het tijdstip dat ze dat volgende week woensdag moeten doen.
 
F-16-jachtbommenwerpers, trainingsvliegtuigen (Alpha-Jet en Siai Marchetti) en transporttoestellen (C-130 Hercules, Embraer, A330) legden het parcours af dat ze op 21 juli zullen volgen om de laatste details na te gaan. Om op het juiste tijdstip over het Warandepark van Brussel te vliegen, tegenover de koninklijke tribune, moeten de vliegtuigen een traject volgen dat over Gent loopt.
 
Een laatste repetitie voor "de grote dag" vindt vrijdag plaats, zei generaal-majoor Claude Van de Voorde aan Belga. Volgens Van de Voorde vloog de grote Airbus op een hoogte van minstens 400 meter over Gent. (belga/mvdb)