Renovatie van 29 miljoen euro van start aan Antwerps stadhuis

BELGAONTHESPOT
In Antwerpen is de restauratie en renovatie van het stadhuis van start gegaan. De kostprijs wordt geraamd op 29 miljoen euro, en tegen het najaar van 2020 zou alles afgerond moeten zijn.

Het Antwerpse stadhuis is al meer dan 450 jaar oud en heeft als zowat enige ter wereld al die tijd zijn functie behouden. Het is echter niet meer geschikt als hedendaagse werk- en ontvangstruimte. Er zijn klimatologische aanpassingen nodig en betere elektronica- en ICT-voorzieningen, de tweede verdieping kon niet meer gebruikt worden en het stadsbestuur wil het gebouw in de toekomst ook meer openstellen voor de Antwerpenaar.

De restauratie aan het interieur, waaronder de muurschilderingen, vele schilderijen en het goudleren behang in het kabinet van de burgemeester, neemt heel de werfperiode in beslag en gebeurt zowel ter plaatse als in ateliers buiten de werfzone. Daarnaast zal tot september 2019 gewerkt worden aan het dak en twee nieuwe hoge ruimtes op de tweede verdieping, waar daglicht binnenvalt via de centrale glazen koepel. De buitengevel wordt dan weer vanaf september van dit jaar hersteld en gereinigd.

Vorig jaar trokken de kabinetten al tijdelijk weg en werd het gebouw leeggemaakt en voorbereid op de werken. Vanaf deze week plaatst de aannemer werfomheining en steigers. In het najaar van 2020 wordt het stadhuis in principe opnieuw in gebruik genomen. Er zullen meer kabinetten een plaats kunnen krijgen en de gelijkvloerse verdieping zal gedeeltelijk toegankelijk worden voor het publiek.

BELGAONTHESPOT24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eddy van Dorst

  Gewoon getikt zulke bedragen dat is duizend tweehonderd miljoen oude franken.Zouden de smeergeld premies dan zo de hoogte ingegaan zijn.

 • armi gaston

  En wanneer gaan ze nu die tweede toren op de kathedraal bouwen?

 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  Daar gaat ons geld naar renovaties voor huisvesting stad verkozenen En nog een deel naar de overvolle partij kassen ! En de goeroe zag dat het goed was , hop naar volgende ronde incasseren ?

 • raf peeters

  Komaan ,mag monument zijn zoveel het wil ,is en blijft oude brol en voor dat geld zet je 4 nieuwe gebouwen,hallo 2018 zijn we ,met zekerheid ,als morgen een WOIII uit-breekt en gooien de boel plat gaan ze zeker dit niet meer terug rechtzetten

 • dominique castelein

  het is het mooiste Stadhuis van Europa,het moet gerestaureerd worden,natuurlijk zullen de linkse kwieten dat geld liever in hun eigen zakken zien verdwijnen om verder de luiaard en profiteur te kunnen uithangen,die herstellingen worden betaald door alle Antwerpenaren en die zullen fier zijn om zo'n mooi Stadhuis te bezitten,ons Havenhuis is het mooiste ter Wereld,ik ben er fier op en alle anti-NVA-ers kunnen de pot op