Renaat Landuyt vernietigend voor eigen partij: "Hoe sp.a zo op de knieën kan zitten om te mogen meedoen, snap ik niet”

Renaat Landuyt.
BELGA Renaat Landuyt.
Voormalig parlementslid, minister en burgemeester van Brugge Renaat Landuyt is kritisch voor zijn partij sp.a. Dat de Vlaamse socialisten zich bereid verklaarden om op Vlaams niveau onderhandelingen aan te knopen met de N-VA, gaat er bij Landuyt niet in. "Hoe je zo op je knieën kan zitten om te mogen meedoen, dat snap ik niet", zegt hij in een interview in de Krant van West-Vlaanderen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Na zijn laatste gemeenteraad als Brugs burgemeester in december vorig jaar nam Landuyt afscheid van de actieve politiek. Hij is opnieuw advocaat en noemt zich "partij- en politiek onafhankelijk". In die hoedanigheid spaart hij zijn kritiek op de sp.a dus niet. Vooral het parcours dat de Vlaamse socialisten sinds de verkiezingen aflegden, doet bij Landuyt vragen rijzen.

Na 26 mei liet sp.a-voorzitter John Crombez verstaan dat zijn partij voor de oppositiebanken zou kiezen. Toch kreeg hij eind juli een mandaat van de partijmandatarissen om met Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) inhoudelijke gesprekken aan te knopen. Uiteindelijk startte de N-VA gesprekken op met Open Vld en CD&V en blijft de sp.a dus aan de zijlijn staan.

Renaat Landuyt heeft het als buitenstaander mogen aanschouwen. "Hoe je zo op je knieën kan zitten om te mogen meedoen, dat snap ik niet", zegt hij. "Ik was meer van de lijn: blijf cool, hou vast aan je programma en kijk met wat ze afkomen. Bon, ik ben maar een toeschouwer, net als iedereen. Met die uitzondering dat ik na 28 jaar de houding van sommigen kan voorspellen."

Over de Vlaamse formatie zegt Landuyt dat hij tevreden vaststelt dat een van zijn programmapunten is overgenomen. "Ze willen eindelijk beginnen met een soort Vlaamse justitie, iets waar ik al jaren voor pleit. Vanuit een sociale reflex, niet vanuit een flamingantische." Een conceptnota waar hij als parlementslid de hand aan legde, circuleert volgens Landuyt bij de onderhandelaars. "Ik voel dat deze nota al is doorgesproken door de partijen. En CD&V kan nu zeggen dat het een nota van De Wever is, om dan later een paar punten te kunnen verzachten. Dat zal een deel van de deal zijn. Anders hadden ze moord en brand geschreeuwd toen de nota uitlekte. Na 28 jaar lees je dat tussen de lijnen. Leuk, behalve dat je ook ziet welke fouten je eigen partij keer op keer maakt.”
90 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • danny janssens

  wel een beetje laat ... natrappen in opdracht van Bruno ??

 • Paul Verbeeck

  Niet begrijpen, postjes en poen pakken daar draait het om en meer interesseert hen niet.

 • James Aster

  Hoezo weet je het niet , pure postjes pakkerij en zelfverijking zoals u het altijd gedaan heeft , kijk maar naar het wanbeleid toen u in brugge burgemeester was , en wat voor een puinhoop er is achter gebleven, criminaliteit , kapotte straten , wereldvreemde rechters en ga zo maar door , spa bedankt en ondertussen de sp aant opvrijen met de groenen erbij

 • Filip Desmedt

  Snap je dat niet , Renaat , het is nog thans simpel . Kijk eens naar de laatste zes jaar , welke partij zat in elk schandaal dat er was ... Inderdaad , jouw rode partij ... Is het dan zo moeilijk om te begrijpen waarom ze nu op hun knieën zitten ? Ik snap nog steeds niet waarom Bart de Zwever die Tom Meeus mee heeft genomen . Die Tom heeft overal reeds gefoeteld , onbegrijpelijk . Nu , NVA zal bij de volgende verkiezingen véél stemmen verliezen , wees daar maar zeker van !!!

 • michel De Blay

  In het parlement zitten de vertegenwoordigers van het volk want ze heten ook volksvertegenwoordigers!!! Waarom is het dan zo dat die mensen hun kiezers niet vertegenwoordigen want bij een stemming moeten ze eerst gaan vragen aan de partijtop op welk knopje ze moeten drukken. Luisteren ze niet naar Beke, Rutten, De Wever, Crombe dan kan iedereen hun stem zien op het grote bord vooraan in het halfrond. Van geheime stemming is hier dus geen sprake, en van de wil van de kiezer te volgen al zeker nie