Remes leende motorkledij van collega om zich te vermommen

Slachtoffer Patricia Lefranc.
PHOTO_NEWS Slachtoffer Patricia Lefranc.
Richard Remes (57), die voor het hof van assisen van Brussel terechtstaat omdat hij zwavelzuur in het gezicht en over het bovenlichaam van zijn ex-minnares Patricia Lefranc (45) goot, leende een jas, bivakmuts en een valhelm van een collega bij Net Brussel om ervoor te zorgen dat de vrouw hem niet zou herkennen. Dat hebben de speurders vandaag op het assisenproces gezegd.

Remes, die van moordpoging beschuldigd wordt, leende de helm en de kleding in november 2009. Hij zei aan de betrokken collega dat hij de spullen op 2 december 2009, de dag na de feiten, zou teruggeven. Aanvankelijk had hij verklaard dat de motoruitrusting sinds jaren van hem was.

Zwaar verwond

Remes deed op 1 december 2009 alsof hij iets kwam leveren toen hij in de Sippelberglaan in Sint-Jans-Molenbeek aanbelde bij zijn ex. Op het scherm van de parlofoon kon Patricia Lefranc hem niet herkennen. Toen ze met de lift naar beneden ging, goot hij zwavelzuur over haar heen. De vrouw liep zware verwondingen op en lag drie maanden lang in coma.

Bedienden van een naburig bedrijf snelden Lefranc te hulp. Ze werd in het brandwondencentrum van het militair hospitaal in Neder-over-Heembeek opgenomen. Aan de eerste getuigen had ze kunnen zeggen: "het is Richard". Meteen werd de link gelegd naar Richard Remes, haar ex-minnaar. Aan verwanten had de vrouw gezegd dat die haar lastigviel.

Zwavelzuur

De speurders en de onderzoeksrechters zeiden vandaag dat een huiszoekingsbevel nodig was en een slotenmaker ingeschakeld moest worden om Remes ertoe te overhalen de deur van zijn appartement te openen. Bij de huiszoeking ontdekten de speurders de fles met zwavelzuur en de man had een brandwonde aan de rechterhand.

Het verhoor van de speurders en onderzoeksrechters wordt morgen voortgezet. Dan wordt ook de gefilmde confrontatie van de beschuldigde en het slachtoffer getoond op de zitting. Het verhoor van Patricia Lefranc wordt van morgen naar donderdag of vrijdag verschoven.