Relschoppers hebben winkel van deze radeloze man volledig vernield: "Ik vrees voor mijn leven"

VTM Nieuws
De rellen na de kwalificatiematch voor het wereldkampioenschap voetbal hebben een gigantisch spoor van vernieling achtergelaten in de buurt van de Beurs en op de Lemonnierlaan in Brussel. De lokale handelaars blijven ontredderd achter. Een uitbater van een Brusselse nachtwinkel barstte in tranen uit tijdens een reportage voor VTM NIEUWS. De stad Brussel heeft intussen laten weten dat ze de getroffen handelaars financieel wil helpen.

“Ik werk al twaalf jaar elke dag zonder vakantie. En wat nu?” Muhammad Sajid Khan is duidelijk de wanhoop nabij. "Ik vrees voor mijn leven. Als deze mensen mij doden, hoe moet het dan verder met mijn kinderen?" 

Ik werk al twaalf jaar elke dag zonder vakantie. En wat nu?

Winkeleigenaar Muhammad Sajid

De stad Bussel is van plan klacht in te dienen tegen onbekenden om de kosten te kunnen recupereren. Els Ampe, schepen van de stad Brussel, zegt dat de daders op basis van camerabeelden geïdentificeerd zullen worden. "De vandalen zullen hiervoor moeten betalen. We zijn het beu."

Bij het geweld in het centrum van Brussel werden in totaal zestien winkels beschadigd of geplunderd. Vijf van die zaken liepen zeer zware schade op. Daarnaast werden ook twee wagens in brand gestoken en zes andere beschadigd, meldt de Brusselse lokale politie. Het aantal beschadigde wagens kan wel nog oplopen, klinkt het. 

Financiële ruggensteun

De stad Brussel wil de getroffen handelaars op de Lemonnierlaan financieel helpen, zo maakte Brussels schepen van Economische Zaken Marion Lemesre (MR) vanavond bekend na een bezoek aan de gevandaliseerde wijk. Tijdens haar bezoek ontmoette schepen Lemesre samen met verschillende andere schepenen de getroffen handelaars en de voorzitter van de handelaarsvereniging van de wijk, Nour Eddine Layachi. Samen bekeken ze op welke manier de Stad Brussel bijkomende hulp kan verlenen.

"Eens wij de kosten voor de beveiliging van winkels hebben geraamd, bekijken wij of de handelaarsvereniging een subsidie kan krijgen. We onderzoeken eveneens of het mogelijk is om de franchise van handelaars die een dossier schadevergoeding indienen bij hun verzekeraar over te nemen", stelt schepen Lemesre.

Eens wij de kosten voor de beveiliging van winkels hebben geraamd, bekijken wij of de handelaarsvereniging een subsidie kan krijgen

Schepen Lemesre (MR)

Hoe hoog de kosten zullen oplopen en waar de stad Brussel het geld zal vinden is nog niet duidelijk. "Maar we zullen het budget wel ergens kunnen vinden", verklaarde eerste schepen Alain Courtois bij de Brusselse zender BX1.

Politie en brandweer

Naast de beschadigde winkels en gehavende voertuigen raakten ook een brandweerwagen en verschillende politievoertuigen beschadigd. Ook werd heel wat straatmeubilair en installaties van Winterpret vernield of beschadigd, terwijl uit een opengebroken bestelwagen ook werkmateriaal gestolen werd.

Ook de Brusselse brandweer dient klacht in tegen onbekenden, voor beschadigingen aan hun materiaal en geweld tegen brandweerlieden.

Na de rellen riep de politie de hulp van getuigen in. Ze vroeg om foto's en video's zeker door te spelen. Intussen heeft ze al meer dan 300 mails met beeldmateriaal ontvangen, zegt politiecommissaris Olivier Slosse. "Er zitten zeker interessante beelden bij", zegt Slosse aan VTM NIEUWS. De commissaris heeft er alle vertrouwen in dat het materiaal kan dienen om relschoppers te identificeren. Vervolgens moet wel nog bewezen kunnen worden dat de personen in beeld zaken beschadigd hebben of brand hebben gesticht.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.147 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Edgard Gielis

  gielis edgard ik heb te doen met die man die hier wel werkt en belastingen enz;; betaald en voor de andere brave burgers hou jullie verzekerings premie maar in het oog

 • ka Van der Linden

  Ik heb met deze man te doen. Maar had beter in eigen land gebleven en daar zijn winkel geopend. Daar zou zijn handeltje niet zijn kapotgeslagen. ja toch ?

 • dany Dany Herman

  Dit zal met andere woorden weer betaald worden door de gemeenschap Kan men eens niet rondgaan bij hun tempels en omhaling daar doen of zelfs subsidie beperken

 • Danny Burm

  M.a.w. den brave burger krijgt de rekening .

 • Jean-pierre Hugelier

  stop hun uitkeringen. dat is de enige taal die ze begrijpen. en stop met dat crapuul in te voeren.