Relschoppers Brussel krijgen werkstraf, vrijspraak voor rapper Benlabel

Photo News
Vijf mensen die betrokken waren bij de rellen vorig jaar aan de Brusselse Beurs zijn door de correctionele rechtbank veroordeeld tot werkstraffen van 220 uur. Drie anderen, onder wie rapper Benlabel, die zogezegd via Facebook had opgeroepen tot de rellen, zijn volledig vrijgesproken. Voor de rellen op de Louizalaan twee weken later zijn straffen tot een jaar cel met uitstel uitgesproken.

Op 11 november 2017 kwam het na de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Marokko en Ivoorkust tot rellen aan de Beurs en op de Lemonnierlaan, in hartje Brussel. Daarbij werden onder meer wagens in brand gestoken en verschillende winkels geplunderd. Het parket vervolgde al acht personen voor hun beweerde betrokkenheid bij die rellen en eiste celstraffen van twee tot drie jaar.

Het ging onder meer om de rapper Benlabel, die via zijn Facebook-pagina zou opgeroepen hebben tot de rellen, een man die tijdens die rellen een nachtwinkel geplunderd zou hebben, een man die tijdens die rellen een auto in brand zou gestoken hebben en verschillende jongeren die de politie met stenen bekogeld zouden hebben. Het parket eiste celstraffen van 2 tot 3 jaar tegen de acht verdachten.

Volgens de rechtbank was er geen enkel bewijs dat de rapper met zijn Facebook-post had willen oproepen tot rellen of mensen had willen bedreigen of lastigvallen. De man werd dan ook vrijgesproken, net als twee jongeren. Volgens de politie waren zij te zien op camerabeelden van de rellen, maar volgens de rechtbank was onvoldoende bewezen dat zij wel degelijk de personen op de beelden waren.

Vijf andere personen werden wel schuldig bevonden en kregen werkstraffen van 220 uur. 

Rellen Louizalaan en Naamsepoort

Twee jongeren die betrokken waren bij de rellen exact twee weken later op de Louizalaan en aan de Naamsepoort werden vandaag eveneens veroordeeld door de Brusselse correctionele rechtbank. Een jongeman kreeg een celstraf van 1 jaar, weliswaar met uitstel. Hij had onder meer een verkeersbord gegooid naar politiecommissaris Vandersmissen, en een vrachtwagen van de federale politie bekogeld met verschillende projectielen. 

De verdachte, A.D., was één van de negen waarvoor op 14 december een opsporingsbericht werd verspreid. Hij bood zich nog diezelfde dag aan bij de politie. Naar eigen zeggen had hij zich laten meeslepen door de gebeurtenissen en had hij boos gereageerd toen de politie hem bespoten had met pepperspray.

Een tweede jongere, die onder meer de toegangspoortjes van een winkel had vernield, en een politiecombi en drie voorbijgangers had aangevallen, kreeg een werkstraf van 300 uur.

Op 25 november vond op het Poelaertplein een betoging plaats tegen de slavernij in Libië. Die mondde uit in rellen, waarbij het zowel op de Louizalaan als aan de Naamsepoort tot confrontaties kwam met de politie en verschillende winkels werden vernield.
108 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guy Van Becelaere

  Ik ken verschillende moslims persoonlijk die zeggen in ons land zou zoiets nooit voorbij gaan en vliegen de daders in de gevangenis, en jullie politici zijn voor ons nuttige idioten

 • Gerrit Mangé

  Werkstraf, allemaal goed en wel, maar wie gaat de schade betalen aan de mensen wiens auto of etalage is vernietigd? Verkoop het huis of eigendom van de ouders of neem hun sociale vergoeding af om deze mensen te vergoeden, mss zullen ze de volgende keer dan 2 keer nadenken. Alleen als je ze in hun zak raakt kan je hen straffen.

 • Tina Colpaert

  Dus dat is het zou zeggen doe zo verder en wie gaat de schade betalen wij de gewone werkmens ohhhh maar als wij iets te vlug rijden naar ons werk of een terrasje doen als ontspanning en iets drinken dan gaat het rood licht aan!!!!

 • Ramon Simon

  Zet ipv een waterkanon een deftige camera erop, is efficiënter. Stuur een drone in de lucht die alles kan vastleggen zodat identificatie mogelijk is. Het enige wat ze hier kunnen is flitsen, boetes voor foutparkeren en wildplassen. Nu weten ze voor de volgende keer dat je ermee wegkomt.

 • Guido De Wolf

  Wie gaat dat allemaal betalen? Zoals gewoonlijk: WIJ. Geen straffen geven maar de schade laten betalen.