Relschopper (20) riskeert twee jaar cel voor geweld tegen Brusselse politie

Opruim rellen Brussel na de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Marokko en Ivoorkust
Photo News Opruim rellen Brussel na de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Marokko en Ivoorkust
Het Brusselse parket heeft vandaag een celstraf van twee jaar gevorderd tegen een 20-jarige jongeman die betrokken was bij de rellen van 11 november 2017. De man had daarbij de agenten bekogeld met stenen, een verkeerslicht vernield en een stuk van dat verkeerslicht naar de politie gegooid. De jongeman had de feiten bekend en zijn advocate pleitte voor een opschorting of een werkstraf.

Op 11 november 2017 kwam het, na de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Marokko en Ivoorkust, tot rellen aan de Brusselse Beurs en op de Lemonnierlaan. Daarbij werden onder meer wagens in brand gestoken en verschillende winkels geplunderd. Volgens het Brusselse parket was op beelden van de rellen te zien hoe de jongeman, O., stoeptegels vernielde en stukken daarvan naar de politie gooide, samen met andere relschoppers een verkeerslicht vernielde en een stuk van een ander verkeerslicht naar de politie gooide.

Bij zijn verhoor door de politie had O. de feiten bekend maar verklaard dat hij zich uitgelokt voelde omdat de politie het waterkanon had ingezet terwijl er ook vrouwen en kinderen aanwezig waren. Op de zitting vandaag herhaalde hij die uitspraken niet, maar verklaarde hij spijt te hebben van zijn daden.
Het parket eiste een strenge straf voor de feiten die zware schade hadden veroorzaakt in het Brusselse stadscentrum. O.'s advocaat wees erop dat de jongeman nooit eerder in aanraking met het gerecht was gekomen en pleitte voor een opschorting of een werkstraf.

Het vonnis valt op 16 februari.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric Severijns

  Moet er geen "o" achter die "2" staan, wat kost dit aan de belasting betaler, blijkbaar vind deze advocaat dit normaal, helaas hebben velen van hen geen "moraal" meer. Dergelijke advocaten zouden gewoon door de balie moeten geschrapt worden, zelfs al is het Pro-deo.

 • Jan Boden

  Doe er nog 2 jaar bij om het af te leren.

 • rudy van eembeeck

  niets werkstraf 2 jaar uitzitten en dan terug naar van waar hij komt altijd hetzelfde met dat uitschot het land uit samen met de hele familie wand die weten natuurlijk weer van niets

 • Mario Tersago

  Echt waar .. Zo'n 'rotjoeng' moeten ze opsluiten voor een paar maanden.. Dan heeft hij iets om bij z'n vriendjes mee uit te pakken.

 • Marco Par

  Opsluiten voor 20 jaar en zijn advocaat ook.