Rellen in Brussel na WK-kwalificatie van Marokko: 22 agenten gewond en auto's in brand gestoken

Twitter
Na afloop van de kwalificatiematch voor het wereldkampioenschap voetbal tussen Marokko en Ivoorkust is het zaterdagavond tot ernstige rellen gekomen in het centrum van Brussel. Een driehonderdtal mensen schopten keet, daarbij zijn voorbereidingen voor Winterpret vernield, twee wagens in brand gestoken en verschillende winkels geplunderd. De oproerpolitie is tussengekomen en er werd een waterkanon ingezet. In totaal raakten 22 agenten gewond. Voorlopig is niemand opgepakt maar de politie zal de camerabeelden uit de buurt gebruiken om de daders te identificeren.

De onrust begon zaterdagavond kort na de kwalificatie van het Marokkaanse voetbalelftal voor het WK in Rusland, volgend jaar. Na afloop van de wedstrijd verzamelden zich heel wat mensen op de Stalingradlaan om de overwinning te vieren. Van daar trokken ze naar het Beursplein, maar daar sloeg de sfeer om en begonnen een 300-tal personen keet te schoppen.

Ze liepen over wagens en, beschadigden straatmeubilair en vernielden voorbereidingen voor Winterpret. De Brusselse politie besloot daarop tussen te komen en de supporters terug te drijven. Daarvoor werd onder meer het waterkanon ingezet.  De agenten werden daarbij door de oproerkraaiers bestookt met projectielen, aldus de politie.

Wagens in brand

De situatie bleef echter gespannen en de relschoppers trokken van het Beursplein naar het Fontainasplein. Later verplaatsten de onlusten zich naar de buurt van het Zuidstation, meer bepaald naar de Lemonnierlaan. 

De relschoppers staken twee wagens in brand en gooiden onder meer op de Lemonnierlaan verschillende winkelruiten in, waarna ze de winkels ook plunderden. Onder meer in een nachtwinkel gingen ze er vandoor met geld, sigaretten en alcohol. De politie moest op de Lemonnierlaan een tweede maal het waterkanon inzetten. Pas rond 0.30 uur keerde de rust weer.

IN BEELD. Zo groot is ravage na rellen in Brussel, eigenaar geplunderde zaak: “Ik kan dit niet blijven volhouden met al dat krapuul hier”

Zaterdagavond en -nacht heeft de politie nog niemand opgepakt, maar de politie zal de beelden van de bewakingscamera's gebruiken om de daders te identificeren, klinkt het. Intussen komt er heel wat kritiek op het optreden van de politie, volgens buurtbewoners greep de politie niet of te laat in. Anonieme politiebronnen hebben het zelf over een tekort aan manschappen. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is naar eigen zeggen verbaasd dat er geen arrestaties zijn verricht.

Volgens Brussels burgemeester Close hebben de ordediensten echter "snel en koelbloedig gereageerd."

Uitgebrande wagen in de Brusselse Lemonnierlaan.
Silke Vandenbroeck Uitgebrande wagen in de Brusselse Lemonnierlaan.
Rellen in de Brusselse Lemonnierlaan.
Silke Vandenbroeck Rellen in de Brusselse Lemonnierlaan.

Marokko naar WK

Aanleiding voor de rellen was de overwinning van Marokko met 0-2 op het veld van Ivoorkust. Het plaatste zich op die manier voor het WK van aanstaande zomer in Rusland. 

De kwalificatie van Marokko ging ook op de Turnhoutsebaan in het Antwerpse district Borgerhout niet onopgemerkt voorbij. Na het laatste fluitsignaal trokken de fans de straat op om te vieren met vuurwerk en veel getoeter.

.
rv .

Ook in andere landen ongeregeldheden

Ook in andere landen zorgde de kwalificatie van het Marokkaanse voetbaleftal voor ongergeldheden. In het Nederlandse Rotterdam gaf de politie het advies aan automobilisten om het centrum te mijden wegens de feestvierende voetballiefhebbers. "Zoek een alternatieve route", luidde de tip daar. 

In Amsterdam staken feestvierders vuurwerk af en lag door de drukte het tramverkeer korte tijd stil. In Den Haag was het even onrustig toen er voorwerpen naar de politie werden gegooid. Maar volgens een woordvoerder van de politie in de Hofstad keerde de rust al snel terug en is er sindsdien sprake van een feeststemming. Ook in de Franse hoofdstad Parijs werd massaal op straat gekomen.
270 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jos Temmerman

  Heeft niks met voetbal te voor diegene die dit nog steeds komen beweren,maar gewoon met haat en vernielzucht, was er in Brussel een voetbalmatch dan ?

 • André Vermaelen

  Wat is de meerwaarde voor dit land, die Marokkanen ? Alleen om onze krotten nog te kunnen verhuren en het gemiddeld IQ in Belgie niet te hoog laten op te lopen.

 • Eric Grosemans

  Gezien er toch altijd rellen zijn bij voetbal, beter het voetbal verbieden. Het zijn niet alleen Marokkaanse supporters, ook de Engelse en aanhangers van Belgische clubs gedragen zich als crapuul.

 • Hans de Goof

  Beste lotgenoten, bij deze wil ik jullie een hart onder de riem steken. In Nederland precies van hetzelfde laken een pak. Het enige wat jullie en wij kunnen doen, is onze stem geven aan de Winter en Wilders, de enigen met een rechte rug die al jaren op durven komen voor hun eigen volk, hun kinderen en kleinkinderen. Al is de prijs die vooral Wilders heeft moeten betalen daarvoor hoog. Hij is de enige politicus die zijn leven durft in te zetten voor ons aller vrijheid.

 • Kristof Meersman

  Ik snap het niet je wint een wedstrijd en dan doe je zo iets wat gaat dat niet zijn als ze verliezen. Als ze dit proberen in Rusland zien ze volgens mij noch België en noch Marokko terug