Rellen in asielcentrum Helchteren: 5 mensen aangehouden

Borgerhoff
De lokale politie van de Limburgse zone CARMA is het voorbije weekend meermaals moeten tussenbeide komen bij schermutselingen in het asielcentrum van Helchteren. Dat leidde tot vijf bestuurlijke aanhoudingen. Vijf bewoners zijn uiteindelijk overgeplaatst naar verschillende andere opvangcentra.

Bij de reeks incidenten het voorbije weekend braken vechtpartijen uit in het asielcentrum aan de Kazernelaan. Twee personeelsleden van het centrum liepen lichte verwondingen op.

Vrijdag rond 20.30 uur ontstond een eerste vechtpartij tussen een tiental personen. De aanleiding voor het conflict is niet echt duidelijk. Eén bewoner werd bestuurlijk aangehouden. De situatie leek aanvankelijk onder controle, maar later op de avond kwam het opnieuw tot een vechtpartij tussen een aantal bewoners. Meerdere politieploegen rukten uit en namen vier personen mee naar het commissariaat.

Na de invrijheidsstelling van de betrokkenen besloot het management van het asielcentrum om de spilfiguren van het conflict onmiddellijk uit het centrum te verwijderen. Vijf bewoners verhuisden naar verschillende andere opvangcentra. Eén bewoner werd tijdelijk van opvang uitgesloten. Drie van de bewoners die moesten vertrekken, veroorzaakten zaterdagnamiddag rond 17 uur tumult waarbij ze ook materiële schade aanrichtten. Politie CARMA kon de gemoederen bedaren en begeleidde drietal uit het centrum. 
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan De Smet

  Die komen onderling al zelden overeen. Hoe kunnen wij zo naief zijn om te veronderstellen dat ze met ons, een totaal andere cultuur, wel gaan overeen komen ?

 • Karel Van Geel

  Onmiddellijk op de lijst van terugkeer plaatsen want zij hebben reeds aangetoond dat ze zich niet wensen aan te passen en dat ze een gevaar vormen voor de maatschappij.

 • chris velde

  Welgeteld 2 beschaafde reacties. Getraumatiseerde mensen met totaal verschillende achtergronden, en inderdaad niet de 'crème' van de maatschappij, worden bij elkaar gezet op een kleine oppervlakte (kan inderdaad niet anders). Op die manier organiseer je een zeer explosief mengsel dat onmiddellijk resulteert in vechtpartijen bij een kleine 'ontsteking'. Ik keur het niet goed, een straf is verantwoord maar ik heb wel begrip!

 • Ludo Van Dyck

  Men zou in dit centrum beter een aantal Antwerp en Beerschot supporters samen zetten. Dit zijn tenminste "beschaafde" mensen. En er zouden dan zeker geen kosten zijn die wij daarna moeten betalen.

 • Marie Vandam

  Je mag ze zetten waar je wil . Sommige kunnen gewoon niet samen leven met andere nergens niet!!over gans Europa zijn er problemen..zegt dat niet genoeg. !!direct terug van waar ze komen.simpel