Rellen Brussel: groot deel amokmakers afkomstig uit Aalst en Denderleeuw

Rond 16 uur zaterdagavond was aan het Poelaertplein, bij het Brusselse justitiepaleis, een vreedzame betoging aan de gang. Een groep jongeren infiltreerde en begon amok te maken.
Marc Baert Rond 16 uur zaterdagavond was aan het Poelaertplein, bij het Brusselse justitiepaleis, een vreedzame betoging aan de gang. Een groep jongeren infiltreerde en begon amok te maken.
Bij de jongeren die afgelopen weekend amok hebben gemaakt in Brussel, waren ook heel wat minderjarigen uit Aalst, Denderleeuw en Luik. Dat bericht De Standaard.

In totaal werden 71 mensen gearresteerd. Eén meerderjarige werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter, maar kwam gisteren vrij onder strenge voorwaarden. Brussels burgemeester Philippe Close (PS) had eerder al laten weten dat de relschoppers bij Louiza en Naamsepoort, afgelopen zaterdag, vooral minderjarigen waren. Onder hen dus een groot deel uit Vlaanderen - 'reltoeristen' dus. 

Het zou gaan om jongeren uit Aalst, Denderleeuw en Luik. Aanvankelijk klonk ook dat er mensen uit Liedekerke bij waren, maar dat blijkt niet te kloppen. "Na contact met de woordvoerder van het parket Brussel en de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene blijkt dat er onder de geïdentificeerde deelnemers geen personen zijn uit Liedekerke of andere gemeenten uit onze politiezone TARL (Ternat - Affligem - Roosdaal - Liedekerke)", zegt Steven De Ridder.

Ook is het nog niet helemaal zeker of het om dezelfde jongeren gaat die ook bij de vorige rellen betrokken waren. Wel is een groot deel gekend bij de politie. "Multirecidivisten tussen de 15 en 18 jaar oud", zei Close daarover.

Zeer gericht

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) breken de rellen niet spontaan uit en gaat het vermoedelijk om jongeren "vaak van allochtone afkomst" die zeer gericht in betogingen infiltreren om amok te kunnen maken. "In de achtergestelde wijken van onze steden lopen jongeren rond die zich niet aanpassen aan ons maatschappijmodel en er zich zelfs manu militari tegen keren."

Eén agent liep een schedelbreuk op. Nog volgens De Standaard werd de man zaterdagavond meteen geopereerd. "Ze hebben stukjes steen uit mijn hoofd moeten verwijderen", zegt hij vanuit zijn ziekenhuisbed. De agent zal geen blijvende verwondingen overhouden aan de aanval. Ook twee andere collega's raakten gewond.
106 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Tom Faes

  Zou nva (er) burgemeester D' Haese ze gestuurd hebben ???

 • Gerard Braeckmans

  Ze zijn alles aan het onderzoeken maar aan het probleem wordt niets gedaan.

 • LUC VAN DER VEKEN

  En nu nog twee betogingen: 1) Omdat politie op komt op een betoging. 2) 20.000 Catalanen voor hun afscheiding en opgesloten politici. Goed bezig in Brussel, hoofdstad van Europa. Ik kwam elke maand naar Brussel voor de muziekwinkels, LP's & CD's , salu Brussel. Wat voor een volkje woont daar? Burgemeester AUB. ontwaakt uit uw dromen.

 • sammy borgoo

  Burgemeester Close is dit niet uw schuld.Jij had deze betoging moeten verbieden.Zijn er dan Vlaamse jongeren opgepakt of zuig je dat dan ook weer uit je duim.

 • Frans Dedokker

  Ze willen brussel wat ophemelen..