Religieuze leiders openen driedaagse vredesconferentie

Johan Bonny.
BELGA Johan Bonny.
In Antwerpen is zondagavond plechtig het driedaagse congres 'Vrede is de toekomst' van de christelijke Sant'Egidiobeweging van start gegaan. Verschillende religieuze en politieke leiders woonden de plechtigheid bij. Op het congres zullen de talrijke internationale conflicten worden besproken, waaronder de crises in Oekraïne, Syrië en Irak.

Sant'Egidio is een christelijke gemeenschap met naar eigen zeggen 60.000 leden in meer dan 70 landen. De leden zetten zich in voor vriendschap, vrede, en de dialoog tussen godsdiensten. Jaarlijks organiseert de beweging een grote religieuze conferentie. Circa 300 vertegenwoordigers van de grote wereldgodsdiensten en de politieke, sociaal-economische en culturele wereld komen tot en met dinsdag samen in Antwerpen, vanwege de rol die de stad heeft gespeeld in de Eerste Wereldoorlog. Die oorlog is nu 100 jaar geleden, maar diverse actuele gebeurtenissen maken het oorogsgebeuren weer erg actueel.

"Tijdens het voorbije jaar en de voorbije zomer escaleerde het ene conflict na het aandere", stelde de bisschop van Antwerpen Johan Bonny, die de conferentie voorzit. "Wie houdt zijn hart niet vast voor wat met de vrede zal gebeuren in de nabije toekomst".

Paus Franciscus
De christelijke leider paus Franciscus stuurde een boodschap naar de conferentiegangers: "Oorlog sleept volkeren mee in een spiraal van geweld die dan moeilijk te controleren blijkt. Hij sloopt wat generaties door moeizaam werk hebben opgebouwd en maakt de weg vrij voor nog grotere onrechtvaardigheden en conflicten".

Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy stelde dat vrede een strijd is "die we op een dagelijkse basis moeten voeren". Volgens hem moet er moed getoond worden, onder meer om akkoorden te respecteren, provocaties tegen te gaan en om oprecht te kunnen zijn. "Dit is nog meer waar dan ooit vóór deze tragische zomer, met wreedheden zoals het neerhalen van een passagiersvliegtuig of het barbarisme in Irak en Syrië", stelde hij.

De internationale conferentie werd zondagochtend voorafgegaan door een oecumenische viering in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Daar nam onder anderen patriarch Ignatius Aphrem II, tevens hoogste vertegenwoordiger van de Syrisch-orthodoxe Kerk het woord.

Conflictgebieden
Maandag zullen de deelnemers zich onder meer buigen over de toestand in Nigeria waar het leger niet in staat blijkt om het hoofd te bieden aan de oprukkende groepen islamisten in de regio van Borno waar 250.000 personen onder de terreur van gedwongen bekering leven. De deelnemers zullen maandag ook luisteren naar getuigenissen uit Irak, Syrië, Koerdistan, Iran, Oekraïne en Rusland.

Dinsdag wordt de internationale ontmoeting voor de vrede besloten met een gebed voor de vrede, een vredesoproep en een toespraak van Martin Schulz, voorzitter van het Europese Parlement.