Relatie tussen baas en ondergeschikte voortaan verboden in Vlaanderen?

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld).
BELGA Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld).
Steve Easterbrook, CEO bij McDonald’s, werd onlangs ontslagen omdat hij een relatie had met een ondergeschikte. Dat is ten strengste verboden bij de Amerikaanse fastfoodketen, dus werd de CEO – ondanks zijn hoge functie – op straat gezet. Een regel waarover binnenkort mogelijk ook op Vlaams niveau wordt nagedacht.

Zondag maakte de Amerikaanse fastfoodketen McDonald’s bekend dat CEO Steve Easterbrook ontslagen was. Hij was een relatie aangegaan met een medewerker en dat strookte niet met het beleid van de fastfoodgigant. Het concern vond dat de Brit blijk heeft gegeven van een “slecht beoordelingsvermogen”.

De CEO gaf hen daarin gelijk, erkende zijn fout en stapte op. Een liefdesrelatie tussen een leidinggevende en een ondergeschikte kan simpelweg niet.

Terwijl het voor Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven eerder de regel dan de uitzondering is om zulke relaties te verbieden, hinken Europa en Vlaanderen achterop. Zo bleek in 2016 dat Jan Boone, CEO van koekjesbakker Lotus Bakeries, een 
affaire had met zijn financieel directeur Isabelle Maes. Die interne relatie werd simpelweg opgelost door Maes ‘weg te promoveren’ naar Groot-Brittannië. Niemand werd ontslagen.

Ook in de Vlaamse administratie wordt over dit thema nagedacht tijdens het herzien van de deontologische code uit 2011. “Concrete beslissingen zijn nog niet genomen”, zo klinkt het bij bevoegd minister Bart Somers (Open VLD), die zelf benadrukt geen enkel standpunt over de kwestie in te nemen.
128 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tim de Backer

  en ik die dacht dat tegenwoordig iedereen gelijk was... Bestaat ondergeschikten dan toch nog

 • Frank Vekemans

  En wat op de regeringskabinetten en in het parlement, binnenkort zonder volk?

 • Bruno Suykens

  Open VLD staat voor vrijheid, blijheid. Maar enkel voor politici van eigen kweek. De rest van de bevolking moet en zal gebonden worden aan regels en wetten. En passant verraden ze binnenkort nog maar eens Vlaanderen voor de postjes op federaal niveau. Vrijheid, blijheid dus.

 • Freddy Demey

  Is dat aan politiek doen? Blijven jullie wetten zoeken en pesten? Bent u een minister die het land uit de schulden moet helpen halen of bent u een prutser? Ne hoop politiekers moeten stoppen met politiek want ze hebben geen enkel nut en kost ons teveel geld. Moet het volk alles blijven slikken?

 • Jan Baroen

  Zullen we eens de namen van de parlementsleden en hun dienstdoende collega-vriendinnetjes bekend maken?