Rekeningrijden zal automobilist nog meer kosten

PHOTO_NEWS
Wie zijn auto nodig heeft voor zijn werk, dreigt het slachtoffer te worden van het rekeningrijden. Wie dagelijks 50 kilometer naar zijn werk rijdt (en terug), betaalt 1.500 euro bij een heffing van 7 eurocent per kilometer. Dat heeft de Vlaamse Automobilisten Bond (VAB) berekend, zo berichten Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

Binnen de Vlaamse regering staat het rekeningrijden op de agenda. Opzet is dat het rekeningrijden in de plaats komt van de eenmalige inschrijvingstaks en de jaarlijkse verkeersbelasting. Zo wil men het rijden en niet het bezit van de auto belasten. Dit mag de gemiddelde chauffeur niet meer geld kosten en zou kostenneutraal moeten zijn. Maar dat is onmogelijk, zo heeft de VAB berekend.
 
Extra belasting

Er is een heffing van 7 à 8 eurocent per kilometer nodig om tot een gedragswijziging te komen. Dat zal de chauffeur die de auto toch nodig heeft, volgens de VAB veel geld kosten. Het wordt nog duurder als men ook rekening houdt met het tijdstip dat men rijdt, de vervuilingsgraad en de ouderdom van de auto.
 
Maarten Matienko van VAB vreest dat bij een eventuele invoering van rekeningrijden de geschiedenis zich zal herhalen. Het milieu dient als alibi om de automobilist extra te belasten. Dat was ook het geval met de CO2-premie. Die zorgde zelfs voor méér vervuiling, onder meer door de verdieseling van het wagenpark. (belga/dea)