Rekenhof laakt vage en risicovolle Oosterweeldeal

Het rapport van het Rekenhof over de Oosterweeldeal wordt morgen voorgesteld aan het parlement.
UNKNOWN Het rapport van het Rekenhof over de Oosterweeldeal wordt morgen voorgesteld aan het parlement.
Het Rekenhof is niet mals voor het recente Oosterweelakkoord van de Vlaamse regering. Het blijft onduidelijk hoe de regering zal beslissen of de Antwerpse ring wordt gesloten met tunnels of toch met de Lange Wapper-brug. Ook de kosten en de financiering ogen vaag. Dat schrijft De Tijd. Het Rekenhof-rapport wordt morgen voorgesteld in het Vlaams parlement.

De Vlaamse regering kondigde op 30 maart aan dat de Lange Wapper-dubbeldeksbrug zou worden begraven en vervangen door tunnels. Samen met de al geplande en aansluitende toltunnel onder de Schelde zou de Antwerpse ring worden gesloten. Er waren wel drie voorwaarden: de tunnels mochten niet meer kosten dan de brug-variant, moesten even snel gebouwd kunnen worden en aan alle veiligheidseisen voldoen. Anders wordt het toch de Lange Wapper, luidde het.
 
Voorwaarden niet expliciet vermeld
Het Rekenhof merkt nu fijntjes op dat de voorwaarden wel in het persbericht stonden, maar niet expliciet vermeld staan in de beslissing van de Vlaamse regering, wat niet bevorderlijk is voor de 'robuustheid' van de beslissing.
 
Masterplan
Het hof heeft ook heel wat bedenkingen bij het Masterplan 2020, het pakket mobiliteitsprojecten voor de Antwerpse regio waarin de regering het 'tunnelakkoord' inpaste. Het Rekenhof mist specifieke ramingen van de kosten van het gewijzigde Oosterweelproject en van het hele Masterplan 2020. Er zijn voorlopig alleen indicatieve ramingen. Ook over de financiering maakt het Rekenhof zich zorgen. Zo vraag het hof zich af of de tolinkomsten die de Oosterweelverbinding mee moeten betalen, niet moeten worden bijgesteld als gevolg van het Masterplan 2020. (belga/kh)