Reizigers boos om oncomfortabele treinen

PHOTO_NEWS
TreinTramBus vraagt dat de NMBS stopt met het inzetten van de nieuwe Desiro-treinstellen op lange trajecten. Het comfort zou te laag zijn, schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard vandaag. Volgens de kranten schaart minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) zich achter de klagers, net als CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh.

Volgens de kranten worden de nieuwe Desiro's almaar vaker ingezet als IC-trein, de treinen die grote steden verbinden. Dat zou bijvoorbeeld het geval zijn voor het traject Essen-Charleroi.

De nieuwe treinen zijn volgens TreinTramBus bedoeld voor korte trajecten. Er zijn weinig binnendeuren om snel op- en afstappen te vergemakkelijken, er is minder beenruimte, er zijn geen tafeltjes en de stoeltjes zijn wat harder.

"Vervanging voor oude treinstellen"
Bij de NMBS wijst men erop dat de Desiro's vooral ingezet worden op trajecten waar relatief oude treinstellen uit roulatie worden genomen. "Qua comfort moeten de Desiro's dus zeker niet onderdoen", luidt het. Al belooft de NMBS wel tegen eind 2014, wanneer een nieuw vervoersplan in werking treedt, te kijken welk rollend materieel best op welke lijnen wordt ingezet.