Reisdocumenten klaar om eerste twee IS-kinderen naar ons land te halen

Rachma Ayad, de oma van de kinderen van Syriëstrijdster Amina Ghezzal.
Mine Dalemans Rachma Ayad, de oma van de kinderen van Syriëstrijdster Amina Ghezzal.
De Belgische overheid heeft vorige week de reisdocumenten afgeleverd voor twee kinderen van Syriëstrijders. Zij kunnen naar ons land afreizen van zodra de Turkse overheid daarvoor de toestemming geeft. Dat blijkt uit een mededeling van Buitenlandse Zaken.

Het gaat om de twee dochters van Amina Ghezzal (29) uit Beverlo (Beringen). De moeder vluchtte eind 2017 met haar kinderen weg uit Syrië. In Turkije moet ze nu een celstraf van tien jaar uitzitten. De kinderen zitten nu al een jaar vast in Turkije. De vader van de kinderen, IS-strijder Abdelkarim Elouassaki, is in Syrië omgekomen.

Op 19 december oordeelde de rechter in kortgeding dat België de reisdocumenten voor de kinderen moet bezorgen. De Belgische staat is tegen die beschikking in beroep gegaan omdat ze meent dat de uitspraak niet correct gemotiveerd is. Toch zijn nu de nodige reisdocumenten afgeleverd. "Deze actie staat los van het resultaat van de procedure in beroep", zegt Buitenlandse Zaken.

Al-Hol
Op 26 december besliste de kortgedingrechter dat de zes kinderen van IS-strijdsters uit Borgerhout, Tatiana Wielandt (26) en Bouchra Abouallal (25), naar België gerepatrieerd moeten worden. De moeders zitten met hun kinderen in het Koerdische kamp Al-Hol vast. Ook hiertegen heeft de Belgische staat beroep aangetekend.

"De voornaamste reden hiervoor is dat de vraag tot repatriëring van de kinderen al eerder door de rechtbank werd behandeld en zowel in eerste aanleg als in beroep werd afgewezen. De geldende rechtsregels bepalen dat zaken die eerder bepleit werden met dezelfde eisen en dezelfde argumenten niet meer in aanmerking kunnen worden genomen voor een nieuwe rechtsprocedure, laat staan voor een nieuwe uitspraak", zegt Buitenlandse Zaken. 

“Geen bevoegdheid”
"Bovendien ging de rechter in zijn uitspraak verder dan wat de eisers zelf gevraagd hadden: zo werd de verplichting opgelegd om de terugkeer van de twee moeders samen met hun kinderen te vergemakkelijken, terwijl de moeders alleen vroegen dat hun kinderen naar België zouden terugkeren. Ten slotte heeft België geen bevoegdheid om op eigen initiatief op te treden in het buitenland en al zeker niet in de regio waar de gezinnen Wielandt-Abouallal zich bevinden.”

In december 2017 besliste de federale regering dat kinderen van IS-strijders jonger dan 10 jaar naar België kunnen terugkeren als ze gelokaliseerd zijn en als er een bewijs is van biologische verwantschap met een levende Belgische ouder.
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gilbert Devroedt

  We zitten met om en bij de negen miljaar schulden allee dat kan er nog bij,wij zullen wel betalen,maar ik hoop uit de grond van mijn hart dat de rekening zal geprezenteerd worden op 26 mei

 • Wesley Kenis

  En hiermee heeft de rechter iets gexaan wat hij niet eens mag: zijn eigen visie toegevoegd aan het dossier. Hij mag enkel toewijzen was de eisers vragen. Alles wat hij erbij voegt is een schending van de rechtsgang.

 • Gerry Cle

  Er is geen enkel zinnig mens tegen het redden van die Belgische kinderen. Hun moeders zijn in België veroordeeld tot gevangenisstraf. Vermits we allemaal tegen straffeloosheid zijn is het logisch dat ze die moeten komen uitzitten. Men heeft geen bevoegdheid om die Belgische vrouwen in Turkije te repatriëren????? Had men dan destijds WEL de bevoegdheid om honderden Syrische christenen in Syrië te gaan ophalen?

 • Erwin De Meyer

  Dit is blijkbaar belangrijker dan de aalmoespensioenen hier.

 • Zjeppe Fierens

  Ze leren hier niet bij!